Ett år som inget annat
Som för andra organisationer och företag har 2020 för WWF varit ett år som inte kan liknas vid något annat. Tidigt på året slog pandemin till med allt vad det innebär. WWF Sverige rekommenderade redan i mars medarbetare att arbeta hemifrån, vilket vi fortsatt gör när detta skrivs. Ledningen införde tidigt en ”coronagrupp” för att på ett effektivt sätt stötta våra medarbetare och chefer i processen att arbeta och leda på distans, bland annat med att erbjuda ergonomistöd och att omvandla fysiska sammankomster, inklusive de sociala, till digitala möten. Planerade resor har ställts in.
Vi införde tidigt extra kontroll på ekonomin med tätare rapportering för att upptäcka behov att ställa om eventuella planer. Glädjande nog levererar vi på helåret ett resultat med intäkter på samma nivå som den ursprungliga budgeten, som fastlades innan corona och Covid-19 var ett känt fenomen. Det är fantastiskt att kunna upprätthålla intäkterna i dessa svåra omständigheter. Branschorganisationen Giva Sverige rapporterar också att allmänhetens givmildhet varit fortsatt stor under pandemiåret, medan företagens gåvor ser ut att minska av förklarliga skäl.
Viktigt arbete i Sverige
Under 2020 mottog WWF – utöver det så kallade basstödet – 27,8 miljoner kronor för PostkodLotteriets så kallade Drömprojekt. Med projektet Återskapa Östersjöns Livskraft blev därmed WWF den största mottagaren av Drömprojektspengar detta år. Det är med glädje som vi tillsammans med samarbetspartners nu tar oss an uppdraget att väcka liv i Östersjön genom att restaurera de mest produktiva miljöerna i Höga Kusten, Stockholms skärgård och Kristianstad Vattenrike/Åhusbukten, som utgör lekplatser och barnkammare för många av havets arter.
WWFs förslag om att göra Stockholms skärgård med sina 30 000 öar till världsarv har modifierats efter dialog med intressenter i skärgården då starkt lokalt stöd saknades. Istället går arbetet vidare med att bilda ett biosfärområde i ett mindre område i Stockholms skärgård.
WWF har arbetat intensivt under året med att få Sveriges regering och riksdag att driva på EU att anta skarpare klimatmål till Parisavtalet. Även om WWF hade velat se ett ännu mer ambitiöst mål lyftes ändå Sveriges position.
WWF satsar fortsatt på partnerskap
Vi är också glada över att flera nya företagspartnerskap tecknades under 2020 och att befintliga förnyades. Med IKEA har vi nu till exempel startat fas 7 i ett företagssamarbete som pågått sedan 2002 och med H&M fortsätter vi nu i en ny femårig fas. Dessa partnerskap är viktiga för att inte bara ställa om enskilda företag. Genom de stora företagens marknadsledande ställning påverkas hela leverantörskedjor och branscher.
Utveckling av arbetet med urbefolkningar
I slutet av november publicerade WWF International den granskning som WWF beställt av en oberoende expertpanel ledd av FNs fd högkommissarie Navi Pillay. Anledningen till granskningen var anklagelser om att statligt anställda parkvakter begått övergrepp mot befolkning i nationalparker där WWF har projekt och att WWF inte agerat tillräckligt när uppgifterna kom till organisationens kännedom.
Rapporten visar att det bland annat behövs ett tydligare ramverk för sociala rättigheter, men att ingen av WWFs personal omfattats av anklagelser om övergrepp. Organisationen har redan påbörjat ett antal åtgärder och har slagit fast en plan för hur rapportens rekommendationer ska genomföras.
Naturvårdsutmaningar i världen
Pandemin har självklart orsakat utmaningar under året för naturvården och de områden WWF stöttar runt om i världen. Till exempel har skyddade områden i Afrika och Asien drabbats av nedstängningar som i sin tur lett till ökad tjuvjakt och att människor måste söka sin utkomst i naturen, vilket ökar pressen på ekosystemen. Gorillan Rafiki blev känd i media när han genomborrades av ett spjut, när tjuvjägare jagade annat vilt i parken Virunga. På den kongolesiska sidan av Virunga har ett tiotal naturvårdare mist livet under året efter väpnade attacker under sitt arbete med att skydda den biologiska mångfalden i detta fantastiska område.
Internationellt samarbete ger resultat
I slutet av året kunde vi glädjas åt att kampanjen Together4Forests, där över 100 miljöorganisationer i Europa deltog, samlade in nära 1,2 miljoner namn för att stoppa produkter kopplade till avskogning att komma in i EU. Sverige placerade sig på tredje plats i namn per capita och WWF Sveriges insatser stod för en betydande del av dessa. Namnen överlämnades till EU-kommissionen och är ett viktigt stöd inför ett nytt lagförslag som ska tas fram under 2021. Antalet namnunderskrifter utgör det största miljörelaterade samrådet någonsin i EUs historia.
Slutligen kan vi konstatera att WWF klarat detta prövande år, på ett sätt som gör oss stolta över våra medarbetare och tacksamma över samarbetspartners och supportrar som i dessa tuffa tider fortsatt sitt viktiga stöd för oss som organisation. Tack!