Den 9 juni avgjordes EU-valet. Det finns strömningar i EU som är oroande när det gäller klimat- och miljöpolitiken, och det är väldigt viktigt att majoriteten håller fast vid EUs ambitiösa klimat- och naturvårdsarbete.
– Vi står nu vid ett vägskäl. Beslut som fattas de kommande fem åren kommer att vara avgörande för vår planet och framtid. Nu väntas beslut om klimatmål till 2040 och EUs jordbrukspolitik, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF, och tillägger att EUs gröna giv behöver genomföras där naturrestaureringslagen är en viktig del.
I flera undersökningar inför och i samband med EU-valet har klimatet och miljön varit med bland svenskarnas viktigaste frågor när de röstar. Det är glädjande och visar att Sverige har potential att vara en stark kraft för att driva på för ambitiösa klimat- och miljöåtgärder.
– De svenska EU-parlamentarikerna har ett stort ansvar att driva på för en ambitiös klimat- och miljöpolitik i EU, säger Gustaf Lind.
På EU-nivå visar en ny undersökning att fler än tre fjärdedelar av européerna anser att miljöfrågor har en direkt effekt på deras dagliga liv och hälsa. Och drygt fyra av fem håller med om att EU-lagstiftning är nödvändig för att skydda miljön i deras respektive land.
Den väg EU väljer under kommande mandatperiod påverkar hela världen, så det är av yttersta vikt att parlamentet tar ansvar. WWF kommer fortsätta jobba för att få EU-parlamentariker i alla länder att arbeta för ett hållbart Europa som respekterar gränserna för vår planet.
Läs mer om WWFs förslag till EU: EU-valet 2024 - Världsnaturfonden WWF
Läs mer här: Europe’s security and economic prosperity depend on climate and nature | WWF