Gå till huvudinnehållet

Nyheter|02 nov, 2024

WWF välkomnar framsteg vid COP 16, men varnar för att skjuta upp utmanande beslut

54110108407_a7ac132910_o
Knappt 200 länder närvarade vid COP16 mötet i Cali, Colombia. Foto: WWF

I lördags enades 196 länder vid FN:s konferens om biologisk mångfald i Colombia om att inrätta en ny global fond för att fördela vinsterna från genetiska resurser. Pengarna ska komma från företag för att de använder genetisk information från olika arter, exempelvis läkemedel. Men beslut om en finansieringsmekanism sköts däremot upp, liksom om uppföljning och global översyn av genomförandet.

– Att skjuta upp viktiga frågor som finansiering och former för uppföljning kan riskera genomförandet av det ramverk som togs på Kunming-Montreal mötet för två år sedan med målet att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till 2030, säger Åsa Ranung, policyexpert på biologisk mångfald på Världsnaturfonden WWF.

Efter en rekordlång 24-timmars slutförhandling på FN-mötet i Cali, Colombia har diskussioner kring finansiering och att skapa en ny bredare biologisk mångfaldsfond skjutits upp liksom andra viktiga beslut. Mötet avbröts mitt på lördagen, eftersom det inte längre fanns tillräckligt många förhandlare i rummet för att fatta beslut.

WWF ser en stor risk i att de industrialiserade länderna inte kommit längre i att tillhandahålla de 20 miljarder USD årligen till utvecklingsländer i internationell finansiering av biologisk mångfald till 2025, som de åtog sig enligt beslut på förra mötet i Montreal. Löftena till den interimistiska finansieringsmekanismen, Global Biodiversity Framework Fund (GBFF), är också magra, totalt 407 miljoner USD. Även åtgärder för att identifiera och fasa ut eller styra om subventioner som är skadliga för naturen har gjort knappa framsteg på två år.

–Sverige måste också agera - trots att miljöministern kom till mötet har Sverige ännu inte lämnat in någon nationell handlingsplan. 44 länder har lämnat in sina nationella strategier och handlingsplaner för biologisk mångfald och 63 procent av länderna har lämnat in reviderade nationella mål, så det är hög tid för Sverige, avslutar Åsa Ranung.

Läs WWF Internationals pressmeddelande här.

Läs mer om COP 16 här.


Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 03/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se