De nordiska näringsrekommendationerna lanseras idag, den 20 juni med det viktiga nya tillägget miljömässig hållbarhet. Innan har rekommendationerna framför allt fokuserat på näringsinnehåll i livsmedel men nu har forskarna lagt till en analys och värdering av hur livsmedlen påverkar miljön. WWF har deltagit i remisserna som genomförts och bidragit med vår kunskap. Nästa steg i Sverige blir att Livsmedelsverket kommer översätta de nordiska näringsrekommendationerna till svenska kostråd.
Vi på WWF välkomnar näringsrekommendationerna med det viktiga tillägget miljömässig hållbarhet. Vi ser att det är positivt att nordiska näringsrekommendationerna tydliggör det som forskare och experter är överens om för ett hållbart livsmedelssystem – en mer växtbaserad kost, och kostmönster som bygger på en varierad konsumtion av olika typer av livsmedel med basen i grova grönsaker, fiberrik mat och hållbart producerade animalier.
Citat Anna Richert:
-Vi tycker att klokt utformade kostråd är ett viktigt redskap på vägen till mer hållbara livsmedelssystem. Idag äter många i befolkningen inte enligt kostråden, och ett viktigt första steg är att fler börjar äta mer hälsosamt och hållbart. Därför är det oroväckande att representanter för den svenska livsmedelssektorn uttrycker att de nordiska näringsrekommendationerna är på väg åt fel håll. Förtroende för kostråden är viktigt, både för hälsa och planet.
-Vi vill understryka att debatten om kött kopplat till NNR lätt blir för ensidig, det är skillnad på kött och kött. Att NNR inte ger vägledning för en minskad konsumtion av kött som föds upp på soja och spannmål, som gris och kyckling, är problematiskt men den huvudsakliga signalen om mindre men bättre kött ger rätt riktning.
Kontaktuppgifter:
Anna Richert, senior matexpert 0706376878
Ulrika Backlund, programsamordnare och dietist 070-722 41 85
Press tel 08-54657500