De kritiska slutförhandlingarna om ett globalt avtal för att stoppa de växande plastutsläppen är inne på tredje dagen. Men hittills har det tyvärr bara skett mindre framsteg.
Det visar WWFs halvtidsbedömning av läget i förhandlingarna, som pågår i sydkoreanska Busan 25 november – 1 december.
Ett stort problem, menar Världsnaturfonden WWF, är att en minoritet av länder vill ha ett urvattnat avtal och bromsar förhandlingarna, samtidigt som en majoritet av deltagande länder strävar efter att nå konsensus för att fatta beslut.
– Det riskerar att leda till ett svagt och icke-bindande avtal som bara fokuserar på avfallshantering, vilket skulle bli en dödsdom för livet på planeten och för framtida generationer, säger Eirik Lindebjerg på WWF International som följer förhandlingarna på plats i Busan.
WWF menar att förhandlingarna måste landa i ett juridiskt bindande avtal som omfattar plastens hela livscykel – från utvinning av jungfrulig olja och produktion, till återvinning och avfallshantering.
– Vi kom till Busan för att få ett juridiskt bindande avtal med globala regler över plastens hela livscykel. Medlemsstaterna måste nu se till att de använder alla alternativ i processen för att uppnå detta resultat, inklusive omröstning vid behov, säger Eirik Lindebjerg.
Om inget görs förutspås plastföroreningarna tredubblas till 2040. Men redan nu är plasten spridd i jord, vatten och luft. Mikroplaster har hittats i alltifrån snön på Antarktis till havens djup, liksom i allt fler djur och även i människans organ.
Plast produceras dessutom av fossil olja, vilket innebär klimateffekter både i produktion och avfallshantering.