Världen gick miste om en historisk chans att stoppa de växande plastföroreningarna som hotar såväl djur och ekosystem som människors hälsa. WWF ser det som ett stort misslyckande att länderna vid FN-mötet inte kunde enas om ett globalt bindande plastavtal.
Under söndagen stod det klart att FN-mötet i Sydkorea slutar utan ett globalt avtal för att stoppa plastföroreningar.
Detta trots att en stor majoritet av länderna vill se ambitiösa åtgärder som vetenskapen har visat kan stoppa plastföroreningar. En minoritet av länderna motsatte sig delar i det föreslagna avtalet då det inte direkt gynnar dem.
– Det är bedrövligt att förhandlingarna inte landade i ett bindande avtal, vilket behövs för att rädda vår planet från att drunkna i plast, säger Inger Näslund, senior havsexpert på Världsnaturfonden WWF.
Att länderna inte kommit överens innebär även att de misslyckats med att uppfylla det mål som fastställts av FN:s miljöförsamling 2022, i resolution 5/14, för att få ett slut på plastföroreningar globalt genom ett bindande internationellt avtal.
Den femte och avslutande förhandlingsrundan om ett globalt plastavtal som pågått senaste veckan i Busan, Sydkorea, har präglats av mycket tröga förhandlingar, där framför allt oljeländer stretat emot skrivningar som behövs för ett ambitiöst avtal.
Det har nu gått över tusen dagar sedan länderna kom överens om att upprätta ett juridiskt bindande fördrag 2022 för att stoppa plastföroreningar. Under denna tid har mer än 800 miljoner ton plast producerats, varav över 30 miljoner ton har läckt ut i våra hav, skadat vilda djur och förgiftat ekosystem.
WWF har uppmanat länderna att gå till omröstning i stället för att nöja sig med ett urvattnat avtal om det inte gick att ta beslut genom konsensus, men så blev inte fallet.
– Alltför länge har en liten minoritet av staterna hållit förhandlingsprocessen som gisslan. Det står helt klart att dessa länder inte har för avsikt att hitta en lösning på denna kris, och ändå fortsätter de att förhindra den stora majoritet av stater som vill göra det, säger Eirik Lindebjerg från WWF International som följt förhandlingarna på plats i Busan.
WWF menar att fyra krav på avtalet måste uppnås för få slut på plastföroreningarna:
1) Eliminering av de mest skadliga plasterna
2) Produktdesign och system för en giftfri cirkulär ekonomi
3) Ekonomi och resurser för systemförändring
4) Gradvis förstärkning av avtalet
WWF uppmanar nu länderna att slutföra förhandlingsprocessen så snart som möjligt. Inför detta behöver man bland annat enas om nödvändiga bindande åtgärder som omfattar plastens hela livscykel, samt ta fram listor över produkter och kemikalier som ska förbjudas.
– Under 2025 vill vi se att länderna komma till förhandlingsbordet igen men då redo att fatta nödvändiga beslut för att få slut på plastföroreningarna, säger Inger Näslund.