Gå till huvudinnehållet

Nyheter|22 okt, 2024

WWF: Riskfyllt för strömmingen att kvoterna dubbleras

original_ww248343
Strömming. Foto: Germund Sellgren / WWF Sverige

Kvoterna för sill och strömming dubblas i centrala Östersjön nästa år. Det bestämdes i EU under tisdagen. Ett beslut som inte bara är negativt för strömmingen utan kommer troligtvis ytterligare försämra detta sköra ekosystem och bidra till ytterligare förlust av biologisk mångfald, menar WWF.

– Det här är ett misslyckande från Sverige sida. Vi hade hoppats att regeringen kämpat hårdare för de kustlevande strömmingsfiskarna i Sverige, och därmed hålla kvoterna nere. Sverige borde haft en starkare ryggrad i förhandlingarna, säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.

– Flera forskare har gått ut med att man kraftigt måste sänka fisket. Att man beslutar dubblera nu är orimligt, säger Inger Näslund.

Huvudorsaken till den kraftiga nedgången av strömmingen i Östersjön är fisket. Det beror till stor del på fortsatt storskaligt fiske, svag kontroll till havs och felrapportering av fångster. Enligt Internationella Havsforskningsrådet (ICES) så skulle det behövas ett minskat fiske i minst 10-15 år för att bestånden ska kunna återhämta sig.

Ett annat stort problem enligt kustfiskare är att det inte finns tillräcklig mängd av stora strömmingar, vilket leder till att förökningen av fisk inte blir lika effektiv.

– Vi har ju sett hur det gått för Östersjöns torsk. Ska vi nu hantera strömmingen på samma sätt. Beslutet visar att man inte tagit hänsyn till vare sig kustfisket eller enskilda genetiska strömmingsbestånd. Nu riskerar man att utarma, eller till och med fiska slut på, vissa bestånd, säger Inger Näslund.

– Det gäller nu för regeringen samt Havs- och vattenmyndigheten att snabbt flytta ut trålgränsen som man lovat. Det kan vara den sista chansen för att rädda flera av bestånden just nu.

Strömmingen har en central roll för ekosystemet i Östersjön, eftersom den fungerar som en så kallad reglerare och en viktig rovfisk på exempelvis spigg. Strömming och skarpsill är också mat till större fiskar och andra rovdjur.

Det är helt oansvarigt att höja kvoterna för skarpsill. Dessutom är det oansvarigt om man värnar fisket efter strömming, då strömming fångas i skarpsillsfisket och vice versa.

Fakta: Strömmingsfiske

Strömming fiskad i egentliga Östersjön och i Bottniska viken har sedan 2023 rött ljus i WWF Fiskguiden. Det innebär att WWF avråder från att köpa och äta strömming och sill från de här havsområdena.

Skarpsillen i Östersjön har gult ljus i Fiskguiden. Förökningen av skarpsill har varit oroväckande låg under de senaste åren vilket är en tydlig varningssignal. Nivåerna är så pass låga att den omtalade "5-procentsregeln" borde beaktas när kvoterna sätts för 2025.

I det pelagiska trålfisket krävs inte en tydlig separation av strömming och skarpsill i landningen så därför är det svårt att bedöma om det fiskats skarpsill eller strömming enligt kvotbesluten.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 22/10/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se