I måndags eftermiddag den 14 december lämnade representanter från WWF och andra miljöorganisationer över 1.1 miljoner namnunderskrifter till EU i Bryssel. Det är rekordmånga svenskar och andra européer som skrivit under att de vill ha en stark EU-lag som stoppar varor från att driva på avskogningen. –Avskogningen är förödande, på flera sätt. Den ökar också spridningen av pandemier, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert WWF
Louise Carlsson, naturvårdsexpert på WWF, tror att en stark anledning till detta stora engagemang emot avskogningen, är att fler förstår hur enorm viktig skogen är för oss. Med avskogningen ser nu fler och fler att den stora efterfrågan på produkter som kött, soja för djurfoder, inom EU bidrar till hela 10 procent av den globala avskogningen och skogsförstörelsen. Men avskogningen kan också leda till spridning av pandemier.
För att kunna förebygga epidemier och pandemier är övervakning av de virus som cirkulerar i naturen hos vilda djur men även hos tamdjur otroligt viktigt. Uppskattningsvis finns det ungefär 1,7 miljoner oupptäckta virus i däggdjur och fåglar. Av dessa så tros upp till 850,000 ha förmågan att infektera människor. De djurgrupper som har hög risk för att smitta människor är de som har en stor mångfald av arter och/eller nära släktskap till människor.
Framförallt primater, fladdermöss och gnagare är av hög risk men även vissa fåglar som änder och tamdjur som grisar. Just fladdermöss är vanligt att se på marknader i många länder där de säljs som mat. På södra Borneo var det första gången Louise Carlsson såg riktigt stora flyghundar flyga över kvällshimlen och att sedan se dem i trånga burar på väg till marknaden för att säljas var tungt. Fladdermöss bor i kolonier upp till många miljoner individer, de flyger över stora områden och kan därmed sprida virus till många olika miljöer och exponera många andra däggdjur för olika smittämnen.
Oftast är det liten risk att fladdermöss smittar men när de blir störda eller stressade på grund av mänskliga aktiviteter som avskogning och utbredning av jordbruk som gör att vi eller våra tamdjur kommer i kontakt med dem och virus sprids.
– Fladdermöss är också extremt viktiga för oss människor. Exempelvis är runt 300 olika frukter är beroende av fladdermöss för pollination. Fladdermöss sprider också mängder med fröer för bland annat olika nötter, fikon och kakao. Små fladdermöss kan äta upp till 4000 myggor per natt. Så världens fladdermöss ska vi verkligen värna, säger Louise Carlsson.
När många olika arter möts som normalt inte träffas i naturen, dessutom i en stressad miljö, ökar risken för smittspridning både mellan djuren och till människor. På marknader finns hög risk för smittspridning till människor, många olika arter är tätt packade och det är ofta ohygieniska förhållanden. Men det finns risker för smittspridning i hela kedjan från fångst i skogen och hantering av djuren till transporten till, slakt och försäljning på en marknad eller restaurang.
Louise Carlsson menar att det måste till mycket mer av övervakning och förebyggande av pandemier. Det behövs en så kallad One Health Approach eftersom naturens, djurens och människans hälsa hänger ihop.
– Naturvårdare, veterinärer, läkare och andra behöver samarbeta mer och information från dem måste genomsyra allt beslutsfattande i myndigheter som jobbar med hälsa, naturvård och ekonomi för att minimera riskerna för ytterligare pandemier. Det här borde leda till det vi vill se, nämligen att avskogningen stoppas, jordbruket/matproduktion förändras och handeln och marknader med särskilt hög risk för smittspridning stängs ner och även till att efterfrågan på produkter från vilda djur minskar.
Gör vi detta kan vi också skydda ländernas ekonomier, menar Louise Carlsson. Experter inom naturvård, medicin, ekonomi säger att kostnaderna för skydd av skogar och vilda djur för att förhindra ytterligare pandemier är en bråkdel av de uppskattade ekonomiska skadorna som covid-19 orsakar.
Vill du veta mer kontakta:
Louise Carlsson, naturvårdsexpert, louise.carlsson@wwf.se tel 070-6038464
Nina Schmieder, pressekreterare, nina.schmieder@wwf.se tel 0735862622