2019-01-17
Idag, den 17 januari släppte organisationen EAT sin rapport, Food, Planet, Health, om hur vi äter inom planetens gränser. Rapporten tar fram vetenskapliga mål och definitioner av vad en hälsosam kost från hållbara livsmedelskällor innebär och hur vi mättar en befolkning på 10 miljarder utan att anstränga jordens resurser - ett viktigt vetenskapligt bidrag anser Världsnaturfonden WWF.
Världsnaturfonden WWF ser mycket positivt på rapporten som ger en vetenskaplig grund för vad som är en hälsosam kost för både människa och planet.
- Rapporten ger ett viktigt och vetenskapligt bidrag till miljövänlig och hälsosam kost. Det vi behöver nu är kraftfulla åtgärder från både politiker och företag som gör det lättare för konsumenter att välja rätt, både för den egna hälsan och för planeten, säger Anna Richert, senior matexpert på WWF.
Livsmedelsproduktion är en stor källa till utsläpp av växthusgaser och en av de största förbrukarna av sötvatten. Produktionen har också stor påverkan på biologisk mångfald och markanvändning och leder även till övergödning som skapar döda bottnar i sjöar och kustområden.
Samtidigt är ohälsosamma matvanor den ledande riskfaktorn för sjukdomar över hela världen, vilket orsakar snabb ökning av sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och cancer. Genom att sammanställa de bästa tillgängliga vetenskapliga bevisen överbygger EAT-rapporten luckorna mellan hälsa, miljömässig hållbarhet, vetenskap och handling
- Rapporten bekräftar den analys som WWF tidigare gjort – att vi överskrider planetens gränser när det kommer till livsmedel och vi måste alla hjälpas åt för att nå en mer hållbar matproduktion och konsumtion. För knappt ett år sedan lanserade WWF konceptet One Planet Plate, där vi visar på måltider inom planetens gränser. Restauranger och alla matlagare kan inspireras av One Planet Plate om man vill hjälpa till att hålla oss inom planetens gränser med maten vi äter.
WWFs måltidskoncept One Planet Plate ger en klimatbudget för våra måltider där högst 11 kilo växthusgaser per vecka får släppas ut - vilket motsvarar 0,5 kilo per lunch eller middag. Råden tar också hänsyn till den biologiska mångfalden, vad som gynnar natur, djur och växter - bland annat naturbeteskött som håller landskapet öppet. Vanliga vegetabilier som spelar stor roll för den biologiska mångfalden, som potatis, morot, spannmål, raps och lök, ska odlas på ett sätt som gynnar biodiversiteten.
Läs mer om One Planet Plate här
Läs mer om WWFs arbete med hållbar mat här
Läs sammanfattningen av EAT-rapporten här