På måndag inleds det stora FN-mötet om klimatet, COP29, där världens länder ska försöka hitta en väg framåt för att stoppa och hantera den globala uppvärmningen. WWFs klimatexpert David Mjureke förklarar vad som står på spel.
Vilka frågor är hetast på COP29?
– COP29 kallas ofta för ett finansierings-COP, eftersom man ska besluta om ett nytt globalt mål för finansiering av klimatåtgärder i utvecklingsländer. Rikare länder har ett ansvar att stötta utvecklingsländerna, som är särskilt sårbara för klimatförändringarnas effekter men sällan har resurser att hantera dem.
Nuvarande mål innebär att rika länder ska bidra med minst 100 miljarder dollar årligen i klimatfinansiering, ett mål som länderna haft svårt att fullt ut leva upp till.
Men minst lika viktigt under COP29 är frågan om hur länderna ska leva upp till löftena om utsläppsminskningar som de gav i Parisavtalet.
Med nuvarande klimatplaner är världen på väg mot över tre graders uppvärmning till år 2100, vilket skulle innebära en humanitär och ekologisk katastrof. Om vi ska ha någon chans att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål måste länderna skärpa sina åtaganden snarast.
WWF hoppas även att länderna ska konkretisera hur och när fossila bränslen ska fasas ut ur det globala energisystemet.
Är detta ett viktigt COP-möte? Det talas ibland om ett “mellanmöte” eftersom länderna ska lämna in uppdaterade planer för utsläppsminskningar först nästa år?
– Med tanke på hur lite tid mänskligheten har till sitt förfogande för att undvika katastrofala klimatförändringar är alla klimattoppmöten av högsta betydelse. Vi har inte råd att slösa bort tid vid något förhandlingstillfälle. COP29 måste leverera resultat på flera områden, inklusive klimatfinansiering och utsläppsminskningar.
Vilka resultat tror du att mötet ger?
– I frågan om klimatfinansiering står länderna tyvärr långt ifrån varandra. Krig, konflikter och kriser för energi- och livsmedelsförsörjning har tagit fokus från klimatfrågan och bidragit till polarisering mellan länderna. Förhandlingsläget är besvärligt.
I den bästa av världar skulle alla länder komma till COP29 med uppdaterade och mer ambitiösa löften och planer för hur de till 2030 eller 2035 ska minska sina utsläpp på hemmaplan, och bidra till klimatarbetet i sårbara länder.
Men utifrån erfarenheten av tidigare COP-möten hyser jag inte några större förhoppningar om det. Mer realistiskt är att det kan resultera i någon form av plan eller process för att bidra till ökade klimatambitioner globalt. Och förhoppningsvis kan man komma överens om ramarna för klimatfinansieringen.
Ett sådant resultat skulle undvika att det internationella klimatsamarbetet helt stannar upp, men dessvärre innebära att processen går alldeles för långsamt framåt för att vi ska nå målen i Parisavtalet.
Men vi får inte ge upp hoppet även om tiden håller på att rinna ut - vår framtid ligger i vågskålen!
WWF har gått samman med delar av näringslivet för att få regeringen att uppfylla klimatmålen. Hur viktig är näringslivet för klimatarbetet i Sverige?
– Att företagen är delaktiga i klimatomställningen är helt avgörande. Företag orsakar stora utsläpp som de själva har ett ansvar för att minska, men de sitter också på lösningar och teknik som behövs för att få ett hållbart samhälle.
Idag finns glädjande nog flera svenska företag som utgör en positiv kraft för klimatomställningen, och som är viktiga röster för att Sverige och regeringen ska öka sina klimatambitioner.
Vad kan alla – företag, organisationer och allmänhet – som inte medverkar i Baku göra för att påverka från hemmaplan?
– Sveriges möjlighet att påverka andra länder och vår trovärdighet i klimatförhandlingarna beror till stor del på vilka resultat och åtgärder som vi kan visa i klimatarbetet på hemmaplan.
De beslut som regeringen tagit de senaste åren och som innebär att Sveriges utsläpp ökar har kraftigt försvagat Sveriges röst i internationella klimatsammanhang. Att driva på för en ambitiös nationell klimatpolitik är därför bland det viktigaste vi kan göra för att påverka klimatförhandlingarna i stort.
FAKTA Detta är COP29:
FNs 29e toppmöte om klimatet som hålls i Baku, Azerbajdzjan, mellan 11 och 22 november.
COP står för Conference Of the Parties, parternas konferens. Parterna syftar här på alla länder som skrivit under FNs klimatkonvention.
Över 200 länder och ett stort antal företag och organisationer deltar. EU förhandlar för Sverige och andra medlemsstater, men Sverige har en viktig roll att påverka EU internt i rätt riktning och genom att föra dialog med andra länder.
Frågor som förhandlas:
Finansiering av klimatåtgärder i utvecklingsländer
Hur länderna ska skärpa sina klimatåtaganden.
Hur utfasningen av fossila bränslen ska gå till,
Samhällets anpassning till klimatförändringarna
Utsläppshandel och hur marknaden kan hjälpa till att få ner utsläppen.
Naturens roll för att motverka klimatförändringarna och minska samhällets sårbarhet mot desamma.
Läs med om COP29 här Allt du behöver veta om COP29 - Världsnaturfonden WWF