Gå till huvudinnehållet

Nyheter|20 jan, 2025

WWF: Försvagat strandskydd ett bakslag för natur och allemansrätt

Dimmig sjö
Strandskyddet är viktigt för artrikedomen. Foto: WWF

Regeringen aviserar en rad förändringar som försvagar strandskyddet, bland annat tas strandskyddet bort för mindre sjöar och vattendrag. Detta drabbar den biologiska mångfalden och är ett steg i fel riktning då klimatförändringarna gör det alltmer riskabelt att bygga nära vatten.

Strandzonerna vid kust, sjöar och vattendrag är ofta särskilt artrika och värdefulla ur miljösynpunkt. De bidrar även med många viktiga ekosystemtjänster, såsom minskad övergödning.

– Att försvaga strandskyddet, till exempel för mindre sjöar och vattendrag, kommer oundvikligen att få negativa konsekvenser för naturen. Det här gör det svårare att nå både de svenska miljömålen och EUs lagstiftning kring biologisk mångfald, säger Emelie Nilsson, expert på svensk naturvårdspolicy på Världsnaturfonden WWF.

Förändringarna drabbar även vår svenska allemansrätt och riskerar att öka sårbarheten för klimatförändringarna.

– Regeringen verkar ignorera det faktum att klimatförändringarna har ändrat läget för bostadsbyggande nära vatten. Klimatförändringarna förutspås leda till ökade översvämningsrisker och skadeverkningar av höjda vattennivåer, säger Emelie Nilsson.

Regeringen uppger att man håller fast vid att strandskyddet fortsatt ska vara strikt för ytor med högt exploateringstryck, vilket är positivt anser WWF.

– Men de förslag som regeringen samtidigt nämner kommer sannolikt att få negativa konsekvenser även för dessa områden, säger Emelie Nilsson.

WWF menar att det redan i dag finns ganska stora möjligheter till dispens och upphävande av strandskydd.

– Vi ser som helhet små behov av fler dispenser och undantagsmöjligheter för strandskyddet, tvärtom är det viktigt att strandskyddet stärks i högt exploaterade områden, säger Emelie Nilsson.

Regeringen beskriver strandskyddet nästan ensidigt som något negativt då man menar att det är en stor inskränkning för enskilda markägare och landsbygden. Men då bortser man från att strandskyddet är en viktig del av allemansrätten och vårt svenska kulturarv.

Det finns heller inget stort motstånd till strandskyddsreglerna hos det svenska folket såsom regeringen uppgav under en presskonferens där förändringarna presenterades, tvärtom.

– Det finns inget stöd för detta i opinionsundersökningar. Det finns däremot en stark majoritet för att skärpa strandskyddet i områden med högt exploateringstryck, säger Emelie Nilsson.

Regeringen aviserar också att en ny utredning tillsätts för att ytterligare försvaga strandskyddet. Dessutom ändrar man så att vattenbruk, exempelvis fiskodling, ska vara generellt undantaget från strandskyddet.

Men WWF anser inte att vattenbruk i öppna system ska få förenklade förutsättningar genom undantag i miljölagstiftningen. I dag sker majoriteten av den svenska vattenbruksproduktionen i öppna system, vilket medför en rad miljöproblem såsom övergödning samt spridning av sjukdomar och läkemedelsrester.

Sammantaget anser WWF att det är oroväckande att regeringen fortsätter att nedprioritera naturen och försvaga våra möjligheter att klara klimatförändringarna.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 20/01/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se