Gå till huvudinnehållet

Nyheter|12 feb, 2025

WWF: EUs klimatmål för 2040 räcker inte för Parisavtalet

EU

EUs planerade mål att minska utsläppen med 90 procent till 2040 är inte tillräckligt för att uppfylla Parisavtalets 1,5-gradersmål på ett rättvist sätt, enligt en ny rapport från WWF. Med tanke på EUs historiska ansvar för utsläpp bör unionen sikta på klimatneutralitet redan 2040.

– Europas länder har spelat en stor roll i att driva på klimatförändringarna. I en global jämförelse är EUs utsläpp fortfarande höga räknat per invånare. Att fastställa ett mål för 2040 är ett steg i rätt riktning, men EU måste göra mer. Europeiska länder tände elden och kan inte förvänta sig att andra länder ska släcka den, säger David Mjureke, klimatexpert på Världsnaturfonden WWF.

EU väntas presentera ett lagförslag om ett 2040-mål senare i år. Sedan EU-kommissionen presenterade sin konsekvensanalys i februari 2024 har den mest sannolika inriktningen på lagförslaget varit en minskning av växthusgasutsläppen med 90 procent netto till 2040 jämfört med 1990 års nivåer.

Rapporten "2040 Horizon" som WWF nu släpper visar dock att detta mål inte tar hänsyn till EUs rättvisa andel av det globala klimatarbetet.

– Med utgångspunkt i historiskt ansvar och ekonomisk kapacitet har EU redan förbrukat sin rättvisa andel av kvarvarande utsläppsutrymme. EU behöver därför uppnå klimatneutralitet snarast möjligt, men senast 2040, samtidigt som unionen finansierar utsläppsminskningar i utvecklingsländer. Dessutom behöver EU skärpa sitt otillräckliga 2030-mål och öka det ekonomiska stödet för klimatanpassning i låginkomstländer, säger David Mjureke.

WWFs analys pekar också på att det finns betydande brister och inkonsekvenser i den klimatpolitiska styrningen inom centrala sektorer som energi, transport, industri, jordbruk och markanvändning (LULUCF). Brister som underminerar EUs försök att minska utsläppen och som inkluderar bland annat subventioner till fossila bränslen, gratis utsläppsrätter för tung industri inom EU ETS, skattebefrielser för kommersiell flygtrafik och stöd till utsläppsintensiva jordbruksmetoder inom den gemensamma jordbrukspolitiken.

– Vi måste sluta finansiera utsläpp och investera mer i lösningar. EU kan inte både försöka driva en grön omställning med mål att utveckla grön teknik inom unionen och samtidigt fortsätta att subventionera de största förorenarna. Det gynnar varken klimatet, människor eller företag, säger David Mjureke.

Läs rapporten här

För frågor kontakta:

David Mjureke, klimatexpert WWF, 070 81 49 976, david.mjureke@wwf.se
Troy Enekvist, pressekreterare WWF, 076 06 85 006, troy.enekvist@wwf.se

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 12/02/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se