Våren är på ingång. Trädgårdar, balkonger, parker och ängar börjar blomstra och ge mat och bostad åt pollinatörerna. WWFs mål är att ge tillbaka vilt utrymme till naturen –tio miljoner kvadratmeter förvandlades till pollinatörsvänliga miljöer redan förra sommaren.
Världsnaturfonden WWFs initiativ Gör Sverige vildare startar 2 april och pågår till 31 augusti och riktar sig mot privatpersoner, företag, kommuner, skolor/förskolor, föreningar, golfklubbar, bostadsbolag med flera.
–Det finns mycket vi kan göra för att stötta våra viktiga pollinatörer. Som att sätta upp bihotell, plantera pollinatörsvänliga blommor, anlägga en äng, låta en del av gräsmattan växa vilt eller lämna kvistar, löv och död ved i ett hörn av trädgården, säger Jessica Ångström, talesperson för natur och arter på WWF.
I år har rekordmånga golkklubbar antagit utmaningen att göra sina anläggningar mer pollinatörsvänliga. Detta gör WWF i samarbete med Svenska Golfförbundet.
–Målet är att 200 av Sveriges 445 golfklubbar ska satsa på blommande ängsytor. Och att inspirationen fortsätter sprida sig – både till de golfande medlemmarna och till övriga golfanläggningar, säger Jessica Ångström.
Allt fler skolor och förskolor har också engagerat sig och gör om sina skol- och förskoleområden för att bli pollinatörsvänliga. Även kommuner jobbar med att göra om sina gröna ytor och anlägger blomsterrabatter och ängar samt minskar sin gräsklippning. Det är viktigt både för folkhälsan och den biologiska mångfalden. Restaurering och bevarande av gröna områden och träd i våra städer är också en del i EU restaureringslag, där Sverige just nu arbetar fram en nationell restaureringsplan för att möta kraven i lagstiftningen.
En rapport från 2023 visar att grönytan i Sveriges 20 största städer minskat med över 1 miljon kvadratmeter (vilket motsvarar 153 fotbollsplaner) mellan 2021och 2022. Den negativa trenden höll i sig även under 2023, då ytterligare 650 000 kvadratmeter grönyta försvann.
WWFs globala mål är att hejda förlusten av biologisk mångfald och vända kurvan så att naturen börjar återhämta sig till 2030. För att nå detta vill vi att regeringen verkligen skyddar minst 30 procent av Sveriges natur till 2030 och uppfyller den nya EU-lagen om att restaurera natur för att bidra till klimatet och den biologiska mångfalden. Yrkesnäringar som skogsbruk och fiske aktivt och konkret ska bidra till ett hållbart nyttjande av naturresurserna.

Detta kan du som privatperson göra:
- Gör Sverige vildare och registrera dina vilda kvadratmeter. Sätt upp bihotell, plantera pollinatörsvänliga blommor, så en äng, låt en del av gräsmattan växa vilt eller lämna kvistar, löv och död ved i ett hörn av trädgården. När du har registrerat dina kvadratmeter får du fina trädgårdsskyltar och en guide med vilda trädgårdstips och mejl med fler pollinatörstips.
- Gå med i Facebook-gruppen – Vi gör Sverige vildare, en växande grupp med över 12 000 medlemmar. Här hittar du inspiration och kan ta del av andras erfarenhet. Till exempel vilka växter som lockar flest vackra fjärilar. Eller hur du bygger en fågelholk. Och du kan dela med dig av din egen resa mot en vildare balkong eller trädgård.
- Bli månadsgivare. Just nu får du en specialframtagen fröpåse när du blir Naturfadder. Utöver fröpåsen får du: WWF Magasin fyra gånger per år. Och Naturrapporten digitalt flera gånger per år.

Vad menar WWF med “vildare Sverige”?
Vi kan göra Sverige vildare på många olika sätt – genom att odla inhemska vilda växter eller genom att gynna det vilda livet med trädgårdsväxter och blommor som både du och pollinatörerna tycker om. Självklart undviker vi invasiva arter.
Andra sätt att hjälpa pollinatörer och andra arter är att låta gräsmattan växa vilt eller hjälpa till med bostäder som löv- och rishögar, bihotell eller fjärilsrestauranger. Alla väljer nivå utifrån sina egna förutsättningar.
Varför är min kvadratmeter viktig?
Jo, för att de senaste hundra åren har nästan alla Sveriges blomrika ängs- och naturbetesmarker försvunnit – och runt 32000 fotbollsplaner av naturskog avverkas varje år. Så vart ska pollinatörerna ta vägen och vad ska de äta?
Det råder helt enkelt mat- och bostadsbrist för många av våra viktiga pollinatörer. Idag riskerar så många som 500 av Sveriges insektsarter att dö ut. Det är allvarligt, för om de fortsätter att minska så hotas balansen i ekosystemen. Det ser vi redan på många platser runt om i världen.