Gå till huvudinnehållet

Nyheter|29 okt, 2020

WWF: Bra med fällande dom när hotade djurdelar säljs på Facebook

Adam Oswell
Allt mer illegal djurhandel sker på nätet. Domen i veckan kan få en viktig effekt, menar WWF. Foto: Adam Oswell

En man dömdes i veckan till ett år och fyra månaders fängelse för grovt artskyddsbrott och smuggling. Han har bland annat sålt smycken dekorerade med djurdelar från hotade arter på Facebook. Den fällande domen sänder tydliga signaler om allvaret i den här typen av artskyddsbrott. Personer som säljer till exempel fjädrar, klor eller tassar riskerar böter och fängelse.

– Omfattningen på handeln i detta fall är överraskande stor och det är viktigt att stoppa sådana verksamheter. Det kan gälla allt från elfenben, koraller, snäckor, fjädrar till monterade fjärilar. WWF hoppas att detta kan vara starten i Sverige på att kontrollera denna marknad ännu mera, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter, WWF.

Den dömde lade ut över 200 annonser med djurdelar, i olika grupper på Facebook. Just på grund av den stora mängden annonser och att handeln pågick länge valde åklagaren att åtala mannen för grovt artskyddsbrott. Flera av föremålen som mannen marknadsförde på internet, enligt domen, är djurdelar som är hotade enligt Cites, den internationella överenskommelsen om handeln med hotade arter av vilda djur och växter och enligt EU:s lista över hotade arter. Att köpa och sälja dem utan tillstånd från Jordbruksverket är straffbart.

– I det här fallet handlade det om föremål som urfolk har använt i sin vardag som nyttoföremål, men också som prydnader. Den här gången var de från Nordamerika men det kunde lika gärna vara från andra delar av världen. När urfolk använder dessa föremål lokalt är det oftast inte några problem, men när många människor vill ha samma saker blir uttaget för stort och kan hota arter, menar Mats Forslund.

WWF har under lång tid arbetat för att stoppa illegal handel med arter och produkter av djurdelar.

– Vi kan konstatera att rättsväsendet i Sverige som polis, åklagare, tull och andra myndigheter har gjort ett stort och bra arbete med att utreda detta omfattande fall och driva det till fällande dom, avslutar Mats Forslund.

Mer om handeln med produkter finns på WWFs hemsida:

https://www.wwf.se/stoppa-utrotningen/den-tysta-tjuvjakten/

Tips för den som reser- köp inte våra liv https://media.wwf.se/uploads/2018/12/souvenirguide_wwf_151014.pdf

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 31/10/20

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se