Den 2 januari startar 2025 års vargjakt, där 30 vargar kommer få skjutas. WWF menar att jakten som enda åtgärd inte är en effektiv lösning på att minska konflikter mellan rovdjur och människor, utan det krävs också ökade insatser på förebyggande åtgärder.
– I stället för att bara skjuta vargar bör vi fokusera mer på att stärka och utveckla förebyggande åtgärder för att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar samexistens mellan människor och rovdjur. Att endast minska antalet vargar löser inga problem i sig, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF.
Den svenska vargstammen har på några år minskat med cirka 100 vargar till att vid den senaste inventeringen omfatta 375 individer. I takt med att vargstammen minskar riskerar problemet som finns med inavel bli ännu värre.
– För att säkerställa vargstammens långsiktiga överlevnad, behöver vi få in fler vargar av finsk-ryskt ursprung. Genom naturlig invandring och eventuell flytt av individer samt ett nära samarbete över gränserna kan vi förbättra den genetiska variationen och överlevnadsförmåga hos våra vargar, säger Benny Gäfvert.
Fakta: Vargjakten 2025
Årets licensjakt pågår från den 2 januari 2025 och som längst till och med den 15 februari. Licensjakten omfattar 30 vargar i fyra län. Syftet med licensjakt på varg är att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst, för att minska konflikter mellan djur och människor.
Beslutet om hur många vargar som får fällas baseras på siffran för gynnsam bevarandestatus, som fastställs av regeringen. Enligt Naturvårdsverket krävs det minst 300 vargar i Sverige i dag för att uppnå denna status.
Vargen är fridlyst i Sverige och klassas som starkt hotad av SLU Artdatabanken.