Gå till huvudinnehållet

Nyheter|25 sep, 2024

Vargbeslut i EU hotar både vargen och våra ekosystem

Vargen är ett av rovdjuren i fokus i WWFs satsning. Bilden är tagen av Ola Jennersten och visar en varghona (alfahona) i Finland.

I dag beslutades det om att vargens skyddsstatus ska sänkas. Det kan leda till en förlust av biologisk mångfald och att naturvårdsinsatser undermineras samt att Europas ledande roll i miljö- och klimatarbete förloras.

– Vargen är viktig för våra ekosystem. Den bidrar både till ett sunt djurliv samt välmående skogar och marker. En försvagning av skyddet är inte bara en risk mot vargen utan mot naturen och alla dess ekosystem, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF.

Efter nästan 150 år har vargen återvänt till Europa, det är en stor framgång. Populationen har kunnat återhämta sig tack vare starkt skydd i de europeiska länderna. Forskare menar att situationen fortfarande är känslig och det är viktigt att vargen ska skyddas även framöver. En sänkt skyddsstatus för vargen riskerar att uppfattas som att legal jakt skulle vara det enda verktyget för att minska konflikter mellan människor och rovdjur.

– Det här ger fel signaler till det svenska samhället i en tid då vi i stället behöver stärka insatserna för biologisk mångfald och vara en förebild globalt. Sverige bör i stället satsa mer på de förebyggande åtgärder som finns samt stärka insatserna för en långsiktig samexistens mellan stora rovdjur och människor, säger Benny Gäfvert.

I dag är vargen starkt hotad i Sverige, enligt SLU Artdatabanken, och har ett starkt skydd i EUs naturvårdsdirektiv. Sverige är ett av dem EU länder som har gett sitt stöd för att nedgradera vargens skyddsstatus. En försvagning av skyddet kan få oproportionella effekter när internationella överenskommelser och EU-direktiv behöver justeras.

– Det finns redan tillräckliga undantag i lagstiftningen för att hantera de konflikter som kan uppstå mellan rovdjur och människa. Att försvaga naturvårdsskyddet är inte bara onödigt, utan riskerar också att ge andra arter sämre skydd framöver, säger Benny Gäfvert.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 25/09/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se