Tigrarna i Malaysia riskerar att utrotas på bara två till tre år, enligt Dr Mark Rayan Darmaraj på WWF-Malaysia. Så sent som på 1950-talet kan det ha funnits så många som 3000 vilda tigrar i Malaysia men enligt de senaste beräkningarna som gjorts, finns nu färre än 200 tigrar kvar i det vilda i Malaysia på grund av omfattande tjuvjakt.
Den ständiga efterfrågan på de tigerdelar som används i traditionell kinesisk medicin har gjort att tjuvjakten ökat under de senaste åren, framför allt på grund av ett ökat antal utländska tjuvjägare. De använder så många kraftiga fällor att de kan utplåna hela bestånd av stora däggdjur om de inte stoppas.
Det enda sättet att rädda tigrarna i Malaysia är genom ökad och mer effektiv bekämpning av tjuvjakt och olaglig handel med vilda djur. För att lyckas med det krävs ökad bemanning, bättre samordning mellan myndigheterna samt strängare straff för brottslingarna.
WWF-Malaysia arbetar tillsammans med de lokala samhällena i tigerområdet Belum-Temengor för att upprätta patrullteam där lokalbefolkningen deltar. Sedan 2014 har dessa patrullteam eliminerat fler än 250 aktiva fällor, kartlagt fler än 1 000 gamla fångstplatser och därmed räddat tigrar och andra stora däggdjur i området.
På nationell nivå inledde nyligen den malaysiska polisen och den malaysiska myndigheten för naturvård och nationalparker en gemensam insats för att stoppa tjuvjakten. Detta har resulterat i gripandet av nästan 50 personer sedan september 2019. Målet är att permanent fortsätta med dessa insatser för att uppnå ett långsiktigt skydd av naturen och de vilda djuren i Malaysia. Mot den bakgrunden efterlyser WWF att en nationell malaysisk tigerkommitté inrättas för att upprätthålla ett långsiktigt skydd av tigrarna i Malaysia.
Läs mer om WWFs ansträngningar för att fördubbla det globala antalet tigrar i naturen.