Gå till huvudinnehållet

Nyheter|18 maj, 2022

Ta tåget i sommar – resetips med SJ

Vy från ett tågfönster en somaarkväll

Inför sommaren och semesterperioderna är det många som vill resa och se sig om, upptäcka nya och gamla platser. Att resa med tåg är både ett klimatsmart och roligt alternativ. Inte bara är det ett effektivt sätt att resa på, många sträckor i södra halvan av Sverige går det ungefär lika snabbt med tåg som med flyg – och snabbare än med bil, det är också en upplevelse i sig att låta resan bli en del av målet.

Vi har frågat SJs experter om deras bästa tips för en lyckad tågsommar. De berättar hur man gör det smidigt att resa med tåg med barn, bästa tips för en härlig tågluff i Europa och vilka guldkorn i Sverige som är extra gynnsamma att upptäcka med tåg. Kanske kan du ta dig till någon av WWFs ”svenska pärlor” Svenska pärlor - Världsnaturfonden WWF med tåget.

Dan Olofsson jobbar till vardags som anbudschef för upphandlad trafik inom SJ. Som van tågluffare både i Sverige och runt om i Europa har han många tips att dela med sig av inför sommaren.

Dan Olofsson, SJ. Foto: privat.

Hur ”svemestrar” jag bäst med tåg? Finns det tågluffning för vuxna? Finns det tågluffarkort inom Sverige?

Tåget blir alltmer populärt som färdmedel för sommarsemestern. Klimatmedvetenheten och pandemin har gett hemmasemester ett uppsving och vi ser att denna trend håller i sig. Var ute i god tid när du bokar din resa och tänk på att det är värt att lägga lite extra tid på planering om du kommer resa ”när alla andra reser”, det vill säga i slutet av juli, högtider och på söndagar.

För vuxna som vill tågluffa genom Europa finns sedan 1998 Interrailkortet tillgängligt. Interrailkortet infördes för ungdomar 1972 för att fira internationella järnvägsunionen, UIC, 50 år. Det blev en stor succé och kortet blev kvar. I år fyller UIC 100 år och mycket har hänt.

Om man vill tågluffa och resa inom Sverige så har flera operatörer och regioner förmånliga tågluffarkort. SJ har ett tågluffarkort för ungdomar, vuxna och pensionärer, som även gäller för resor till Oslo och Köpenhamn. Inlandsbanan, Norrtåg, Tåg i Bergslagen och Skånetrafiken är andra aktörer som har kort som gäller för obegränsat resande under en viss tid.

Om jag vill byta ut en charterresa mot smidig tågsemester i Europa, hur gör jag då? Kan jag t.ex. ordna specialsydda resor och anpassa bytestiderna?

Allt fler aktörer sätter ihop paketresor med tåg. Såväl traditionella charterbolag som nya aktörer erbjuder ordnade gruppresor. Därtill finns det resebyråer som specialiserat sig på att sy ihop biljetter till resesällskap, till exempel Centralens resebutik i Kalmar.

Hur lång bytestid bör jag räkna med i Europa mellan tåg om jag bokar själv?

Det bästa rådet när man planerar en lång tågresa är att börja med nattågen och de dagtågssträckor där det går få avgångar för att säkra en plats på önskad avgång. Planera alltid generösa bytestider till ett sådant tåg. Passa på att lägga in tid för fika/promenad/sevärdhet så att du har minst 1 timme till godo, gärna mer. För byten där det spelar mindre roll om du missar tåget är det oftast bäst att planera med den bytestid som tågföretaget rekommenderar – då kommer du i samma grupp som alla andra som ska göra bytet och får god hjälp. I Centraleuropa går det ofta tåg med tät frekvens och du kommer att få åka med nästa anslutning utan extra kostnad.

När kommer de efterlängtade nattågen till kontinenten?

Sedan 2021 kör Snälltåget nattåg Stockholm-Berlin under högsäsong, och den 1 september är det trafikstart för SJs nattåg Stockholm-Hamburg. Tåget kommer att avgå varje kväll från Stockholm respektive Hamburg året runt. Ankomsttiden till Hamburg Altona är 06.35, vilket möjliggör vidare resa med andra operatörer till många stora städer i Europa.

Om jag vill ta med barnen på tågsemester, vad bör jag tänka på då?

Att resa med tåg med barn är inte bara enkelt och klimatsmart, för många barn är tågresan i sig ett äventyr. Hos SJ reser två barn upp till 15 år dessutom till rabatterat pris i 2 klass, tillsammans med betalande vuxen, pensionär, student eller ungdom. På SJ Snabbtåg och SJ InterCity är barnpriset bara 15 procent av vuxenpris.

För den som vill ta med barnen på tågsemester i sommar finns det mycket spännande att välja på. På sj.se har vi samlat flera exempel på ”miniluffar för barnfamiljer”, som alla är spännande resor fyllda med attraktioner för både barn och vuxna.

Två smarta tips för planeringen om du reser med små barn är att du kan förbeställa våra barnrätter, pannkakor med jordgubbssylt eller köttbullar med pasta, och att handikapptoaletten i vagn 7 på snabbtågen har extra stort skötbord.

På tågluffen i Europa kan det vara bra att tänka på att inte alla tåg har eluttag. Ta med en Powerbank för att hålla telefon och läsplatta vid liv.

Vilka resmålspärlor tipsar SJ om som är enkla att ta sig till med tåg?

I Skåne, Blekinge och längs kusten upp mot Kalmar finns bra regionala trafiksystem som också är lätta att ansluta till från SJs snabbtåg. De regionala tågen i Södra Sverige tar dig till intressanta sommarstäder, bad och kulinariska upplevelser. SJ har också en sommartradition att låta snabbtågen göra dagliga stopp i Varberg och Strömstad mellan 3 juli och 13 augusti. Det gör det enkelt att stanna till och njuta av den friska havsdoften på västkusten. Jag kan också varmt rekommendera våra sommarsidor på sj.se. Där finns massor av inspiration med guider och tips till alla tänkbara upplevelser i sommarsverige.

Något annat som SJ vill tipsa om för den som vill maxa tågresandet?

Den som vill resa med tåg och uppleva nya saker behöver inte bege sig längre än till Norge. Oslo nås enkelt med SJs tåg och därifrån finns flera intressanta tåglinjer, till exempel den vackra Dovrebanan till Trondheim. Från Dovrebanan kan du också nå Raumabanan, som har kallats Norges vildaste och vackraste tåglinje.

Även i Danmark och Finland öppnar tåget för fantastiska upplevelser. I Danmark når man ända fram till magiska Skagen i norra Jylland med tåg och tågnätet i Finland är för första gången på 20 år sammanlänkat med Sverige i och med att tågtrafiken Boden-Haparanda (Norrtåg) återuppstod förra året.

Det bästa tipset för tågluffen är att packa lätt! Du behöver ta med dig mindre än du tror och en liten lätt väska ger frihet att upptäcka saker du annars aldrig skulle få se. Då blir resan inte en transport till slutmålen utan verkligen en del av semestern. Och ombord kan du enkelt ta med dig en liten väska till restaurangvagnen.

Lava Mahmod arbetar på SJs försäljningsavdelning med partnersamarbeten riktat till studenter och ungdomar. Hon får ofta svara på hur man reser smartast med SJ.

Lava Mahmod svarar på hur man reser smartast med SJ.
Lava Mahmod, SJ. Foto: privat

Vilken är den bästa resdagen/tiden då det är billigast och lugnast att resa? 

Om du inte är bunden till en viss dag eller tid rekommenderar jag att du reser mitt i veckan och mitt på dagen eller sent på kvällen. Generellt är resandet som minst då. Om du i god tid vet att du ska resa är det också bra att boka så långt i förväg som möjligt. SJs biljetter är nämligen som billigast vid biljettsläppen och ökar i pris ju mer populär en avgång är.                    

Studenter, ungdomar och pensionärer får alltid rabatt på biljettpriset och har möjlighet att söka sista minuten-resor med extra förmånligt pris.

Som SJ Prio medlem får du förhandsinformation om när SJ släpper nya biljetter och om alla kampanjer som görs under året. Till exempel när extra många sista minuter-biljetter släpps.

Om jag ska jobba på tåget, vad ska jag tänka på då med min bokning?

När jag själv reser och behöver jobba på tåget väljer jag alltid att resa i 2 klass lugn. I 2 klass lugn har man möjlighet att jobba i lugn och ro, men ändå prata i telefon med dämpad röst. Här ingår det alltid kaffe som hämtas i bistron.

De gånger jag reser med en kollega och har mycket att diskutera väljer jag att resa i 1 klass. På snabbtågen serveras alltid frukost vid ditt säte på avgångar före klockan 9. Har du lite tid över på stationen och behöver jobba eller är fikasugen kan du besöka våra lounger som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Kan jag boka hela resan, även delar utanför Sverige hos SJ?

Med SJ kan du åka till Oslo och Köpenhamn, och från 1 september i år nattåg Stockholm-Hamburg. På sj.se kan du även boka resor till Narvik, Trondheim, Helsingör och Berlin. På SJs norska sajt sj.no kan du boka resor på ett flertal sträckor mellan Oslo och Bodö som SJ kör i Norge. Vill du till andra orter i Europa har SJ ett samarbete med den internationella bokningsplattformen Omio. På Omio.com går det att boka tågresor från Sverige till Europa och inom Europa.

Om jag vill resa hållbart efter jag kommer fram med tåget, cykel/elbil mm. Kan jag boka sådant genom SJ?

I SJs digitala kanaler går det att köpa biljetter till kollektivtrafiken på den ort dit du rest. Du får förslag på hur du tar dig vidare och kan söka fram passande anknytningar med kollektivtrafik. Elsparkcykel eller mindre resecykel som kan fällas ihop och förvaras vid din plats får du ta med på tåget. Medlemmar i SJ Prio får rabatt på bilhyra hos Hertz som har många bilar som drivs helt eller delvis av el.

Var finns de nyaste och mest bekväma vagnarna?

SJs bekvämaste och nyaste tåg är de X 2000-tåg som är ombyggda och upprustade. Nu trafikerar de ombyggda tågen Stockholm-Göteborg, men kommer från nästa år även trafikera Stockholm-Malmö. Om några år kommer SJs alla 36 X 2000-tåg vara upprustade till nyskick – en hållbar investering som sparar stora mängder stål jämfört med om helt nya tåg hade köpts in.

Det är ibland billigare att flyga eller åka bil, varför ska jag välja tåget?

Att tåget är det mest hållbara sättet att resa jämfört med andra transportsätt vet nog de flesta, men det finns många fler fördelar med att välja tåget.

Förutom att tågresan skapar mycket mindre växthusgaser än resor med bil och flyg ger en tågresa dessutom användbar tid – oavsett om du föredrar att använda tiden för till exempel arbete, studier eller avkoppling. Tåget tar dig också direkt ända in till citykärnan. Räknar man in transfer- och väntetid blir skillnaden i restid mindre än du tror. För sträckan Stockholm-Göteborg handlar det om några få minuter.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 19/05/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se