Gå till huvudinnehållet

Nyheter|15 jan, 2025

Skogsbränder och klimatförändringar – WWF förklarar sambandet

Powerful Winds Fuel Multiple Fires Across Los Angeles Area
En brandman håller på att släcka en brand i Los Angeles Kalifornien. Foto: Apu Gomes/Getty Images

Samtidigt som EUs vädertjänst Copernicus rapporterade om att 2024 var det varmaste året som uppmätts, så var de rekordstora bränderna i Los Angeles i full gång. Men hur hänger skogsbränderna och klimatförändringarna ihop och vad ska vi tro om framtiden? WWFs experter svarar.

Vad vet man om bränderna i Los Angeles och dess koppling till klimatförändringarna?

– Enligt en rapport från forskarnätverket ClimaMeter så kan skogsbränderna i Los Angeles kopplas till klimatförändringarna. De menar att de ovanligt kraftiga vindarna, de ovanligt höga temperaturerna och de torra markerna förvärrade bränderna i Kalifornien. Dessa företeelser beror enligt forskarna till stor del på klimatförändringarna som människan är upphov till, och den naturliga vädervariationen spelade sannolikt en mindre roll, säger David Mjureke, klimatexpert på Världsnaturfonden WWF.  

Hur påverkar klimatförändringarna skogsbränder?

– Det ser lite olika ut runt om på jorden. I vissa områden är bränder inte är en naturlig del av ekologin, i exempelvis regnskogar som höstens bränder i Amazonas. Orsaken till att bränderna där blev så omfattande var att de brandutsatta områdena hade torkat ut, dels till följd av skogsskövling, dels på grund av ett varmare och torrare klimat, säger Linda Berglund, expert på skogsbränder på WWF.

– Sen har vi andra områden där brand är en naturlig del av ekosystemen, och där det emellanåt är torrt och varmt. Här leder klimatförändringarna till att de naturliga bränderna blir mycket större och intensivare, och därmed mycket allvarligare, säger Linda Berglund.

Kalifornien är ett område med varmt och torrt väder och med naturligt förekommande bränder, men där klimatförändringar gör att förekomsten av extrema väderhändelser ökar.

2024 var den globala medeltemperaturen mer än 1,5 grader högre än under förindustriell tid. Om vi hamnar på 2 grader, hur ser då riskerna för bränder ut?

– Enligt FNs klimatpanel IPCC har sannolikheten sammantaget ökat för väderförhållanden som ökar brandrisken. I många regioner är det periodvis varmt, torrt och blåsigt samtidigt, det vill säga att “brandväder” råder. Ett fenomen som kommer att öka ytterligare i takt med den globala uppvärmningen. Risken för bränder förväntas generellt vara större vid 2 graders global uppvärmning jämfört med i dag, säger David Mjureke.

Hur påverkar klimatförändringarna risken för skogsbränder i Sverige?

 – Högriskperioder för brandrisk i södra Sverige och Norrlands kustland väntas öka från mitten av århundradet enligt SMHI. Enligt dem så leder ett varmare klimat till en ökad uttorkning av skogsmarker, samt att de torra perioderna kommer bli längre och mer frekventa, säger David Mjureke.

Men klimatförändringarna leder också till att nederbörden ökar, vilket kan motverka skogsbränder. Därför kommer det i framtiden vara olika risker i olika delar av Sverige. I norra Norrland väntas inte riskerna för skogsbränder öka medan de i sydöstra och södra Sverige och längs Norrlands kustland väntas öka tydligast, enligt SMHI.

Vad är den största skillnaden mellan skogsbränder i USA och i Sverige?

– Bränder i USA är ofta storskaliga och intensiva. Där har man sett att ett aktivt brandbekämpande lett till att när det väl börjar brinna blir bränderna betydligt svårare då det finns mer brännbart material. I Sverige så har vi mer lågintensiva bränder som är lättare att bekämpa, även om vi också troligen kommer att se fler intensiva skogsbränder under extrema väderhändelser på grund av klimatförändringarna framöver, säger Linda Berglund.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 15/01/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se