För att främja mer hälsosamma och hållbara val i samband med idrottande har WWF tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet och Generation Pep tagit fram en enkel checklista för alla som serverar eller säljer mat på idrottsanläggningar.
Vi står inför två stora utmaningar: ökad kostrelaterad ohälsa och en planet som drabbas av klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och fler andra hållbarhetsutmaningar kopplade till maten vi äter. Många tränar för att bli starka och hälsosamma men när man sedan ska fylla på depåerna blir det problem – maten som serveras vid idrottsanläggningarna är varken hållbar eller hälsosam. Caféer och restauranger vid idrottsanläggningar erbjuder ofta näringsglesa alternativ, godis och läskedrycker i stället för mat som faktiskt bidrar till vår hälsa och minskar trycket på planeten.
WWF har nu tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet och Generation Pep tagit fram en enkel checklista som alla som serverar mat i samband med idrottande kan använda för att främja mer hälsosamma och hållbara val. Idrottsföreningar, caféer, restauranger, kiosker, evenemangsarrangörer och kommuner kan tillsammans göra skillnad. Så kom igen idrottssverige – vi kan bättre!
- Ladda ner och skriv ut checklistan Bättre mat på idrottsanläggningar!
- Torsdag 17/2 2022 livesändes ett panelsamtal på temat med WWF, Sveriges Olympiska Kommitté, Riksidrottsförbundet och Generation Pep. Se samtalet här.
Sedan 2018 har WWF, tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté drivit projektet Vego i världsklass, med finansiering från Postkodlotteriet. Projektet använder olympiska idrottare som förebilder för att visa att om till och med de, som har extrema krav på sin kost, kan äta mer vego så kan vem som helst göra det. För att vi ska klara att leva inom planetens gränser behöver fler människor äta mat som i större utsträckning baseras på vegetariska livsmedel. Läs mer om projektet här