I veckan räddades strömmingen och andra fiskarter tillfälligt i en omröstning i EU-parlamentet. –Det var en delseger. Att ta ett snabbspår för att legalisera överfiske är ju helt absurt. Nu måste vi kämpa för att behålla den viktiga paragrafen i lagen som förbjuder överuttag, säger WWFs fiskeexpert Inger Melander.
Forskare har i flera år varnat för att sillen, eller strömmingen som den kallas norr om Kalmarsund, fiskas för hårt. WWF satte också rött ljus för strömmingen i Fiskguiden 2023.
I höstas föreslog gick kommissionen på vetenskapens linje och föreslog fiskestopp för flera av fiskarterna. De hänvisade till den så kallade fem procentsregeln (paragraf 4.6) i den fleråriga förvaltningsplanen för Östersjön, som ska se till att fiskbestånd inte kollapsar. Tanken med de fleråriga förvaltningsplanerna är också att göra yrkesfisket mer stabilt och långsiktigt förutsägbart.
Men ministrarna beslöt att höja kvoterna. Sedan gjorde EU-kommissionen en helomvändning i december 2023 och ville riva upp det lagliga skyddet mot överfiske. Med andra ord är ett försök att ändra lagen snarare än att följa den, och detta på bekostnad av redan svaga och hotade bestånd.
Men en omröstning i EU-parlamentet den 16 januari satte stopp för snabbspåret att kringgå den vanliga proceduren för att kunna driva igenom en lagändring.
– I stället för att sätta in åtgärder som gynnar Östersjön så vill man nu göra raka motsatsen. Om man tar bort femprocentsregeln, så finns inget skydd för svaga bestånd som befinner sig under satta biologiska gränsvärden. Det skulle mycket väl kunna vara dödsstöten för fiskbestånden i Östersjön, säger Inger Melander.
Nästa omröstning i EU-parlamentet om skyddsparagrafen sker senare i vår.
– WWF kommer att kämpa för att förslaget stoppas, att makthavarna tar sitt förnuft till fånga så att Östersjöns ekosystem får en chans till återhämtning, säger Inger Melander.
WWF anser att tydliga och juridiskt bindande säkerhetsåtgärder, inklusive skyldighet att tillfälligt stoppa ett riktat fiske är nödvändiga. WWF vill se att Europaparlamentets befogenheter när det gäller fiskförvaltning upprätthålls.