En av Sveriges största fastighetsförvaltare, Riksbyggen, ansluter sig till Gör Sverige vildare. Tillsammans med WWF vill Riksbyggen arbeta för att öka den biologiska mångfalden i Sverige.
– Vi är väldigt glada att Riksbyggen har valt att ansluta sig till Gör Sverige vildare. Tillsammans kan vi gynna den biologiska mångfalden genom att både värna om våra pollinatörer, men även inspirera fler att göra detsamma, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
Riksbyggen förvaltar fler än 200 000 bostadsrätter och 100 000 hyresrätter runt om i hela Sverige. Genom att uppmuntra bland annat lokala föreningarna att låta sina gräsmattor växa, i stället för att strikt klippas, och att plantera på sina balkonger och uteplatser så finns det stora möjligheter att skapa gröna korridorer i svenska städer och tätorter.
– Som stor fastighetsförvaltare inspirerar vi på Riksbyggen boende att bidra till att öka den biologiska mångfalden. Genom samarbetet med WWF vill vi utveckla det ytterligare. Via nyhetsbrev, sociala medier och vår kundportal tipsar vi boende om hur de kan göra för att bidra till att göra Sverige vildare, säger Johanna Bjurskog, hållbarhetschef på Riksbyggen.
Gräsytor och skogsområden i tätbebyggda områden kan spela en viktig roll för artrikedomen – om man sköter dem på ett sätt så att de också blir attraktiva för vilda växter och insekter. Många av våra pollinerande insekter som humlor och bin har svårt att hitta både mat och husrum. Pollinatörerna spelar en nyckelroll i ekosystemen runt omkring oss och är inblandade i en tredjedel av den mat vi äter. Grönskan i städer bidrar också till renare luft, dämpar buller och bidrar till ett behagligare klimat i städer.
I Sverige har såväl blommande ängs- och naturbetesmarker som naturskogar drastiskt minskat. Det har lett till mat- och bostadsbrist för våra pollinatörer och cirka 500 av Sveriges 4400 pollinerande insekter finns på rödlistan över hotade arter.
– Här kan boende och bostadsrättföreningar bidra till en positiv förändring, genom att låta gräsmattan växa vilt, odla svenska växter och hjälpa till med bostäder för djurlivet som rishögar och insektshotell gynnas det vilda livet, säger Gustaf Lind.
Fakta: Hotet mot pollinatörer
Våra blommande ängsmarker, naturbetesmarker och naturskogar har nästan försvunnit sedan början på 1900-talet genom det moderna jord- och skogsbruket. I dag finns bara 1 procent av ängarna och mindre än 5 procent av naturbetesmarkerna kvar. Varje år avverkas uppskattningsvis 32 000 fotbollsplaner av naturskog.
Nära 600 av Sveriges runt 4 400 pollinerande insektsarter är upptagna på Artdatabankens rödlista, och många av dem riskerar att dö ut.