Gå till huvudinnehållet

Nyheter|08 okt, 2024

Regenerativ bomullsodling i Indien – för människor och natur 

C0318T01

Centrala Indien är hem för en femtedel av världens återstående vilda tigrar. I hjärtat av detta landskap ligger viltkorridoren Satpura-Pench. En mosaik av småskaliga jordbruksområden och skog skapar en korridor där vilda djur som tigrar, leoparder, sengångare och rödhuvade gamar kan röra sig säkert mellan skyddade skogsområden. Men detta landskap hotas av infrastrukturutveckling och påtryckningar för att övergå till mer intensiva jordbruksmetoder som kan förstöra den viktiga korridoren. 

Därför startade WWF och H&M Group ett partnerskapsprojekt för regenerativt jordbruk här under 2021, för att stödja små bomullsodlare i regionen och samtidigt gynna naturen. Målet är att skapa ett hållbart jordbrukslandskap, där människor och natur kan trivas. Det är dags att återskapa balansen i människans relation till naturen.

Projektets mål är att förbättra markhälsan, öka jordbrukets produktivitet, sänka kostnaderna för odlarna och förbättra jordbrukarnas försörjningsmöjligheter. Och samtidigt bidra till att behålla de viktiga korridorerna för vilda djur.

Odlare som vandrar längs sina bomullsgrödor ©WWF Sweden/PC Anto

Bomullsproduktionen - en viktig del av ekonomin

Indien är en av världens största bomullsproducenter och den främsta inkomstkällan för många jordbrukare. Landskapet Satpura-Pench i centrala Indien täcker ett område på cirka 2500 kvadratkilometer. Här står jordbruket för nästan 40% av markanvändningen och utgör ryggraden i områdets ekonomi. Småskaliga bomullsodlare som kan använda regenerativa jordbruksmetoder ökar den biologiska mångfalden på gårdarna, främjar hälsosamma ekosystem och producerar mer hållbar bomull. Därmed kan de bidra till att minska påverkan från kläder som görs av bomullen. 

Odlare som använder traditionella metoder med plog och kor ©WWF Sweden/PC Anto

Det här är min mark. På min mark på två tunnland går jag från konventionella till regenerativa metoder. Genom åren har jag sett att vi behöver skifta. Konventionell produktion innebar att vi inte hade några daggmaskar. Nu ser vi fler daggmaskar och att marken tar upp vatten bättre, vilket minskar behovet av att vattna, säger Wasima Khan, jordbrukare.

Jordbrukare i Satpura Madhya Pradesh India / ©WWF Sweden/PC Anto

För en tid sedan användes kemiska gödningsmedel i ganska stor utsträckning här. De påverkade både naturen och vår hälsa på ett skadligt sätt”, säger Sagar Dhomne, jordbrukare.

Bomullsprojektet vi har med WWF har många möjliga positiva effekter för människor, djur och natur. Jordbrukarna kan öka motståndskraften mot klimatförändringarnas lokala effekter, minska sina kostnader och förbättra markhälsan på sina gårdar, och vilda djur kan fortsätta röra sig fritt över jordbruken mellan naturområden. På H&M Group kan vi dra lärdomar som vi kan använda i vår resa mot mer hållbara produktionsmetoder, kopplat till våra mål att endast köpa återvunnet eller mer hållbart anskaffat material senast 2030, säger Jennie Granström, ansvarig för biologisk mångfald, H&M Group.

Var befinner vi oss nu i projektet?

Hittills har 3 000 jordbrukare deltagit i projektet, och målet är att nå 6 000 jordbrukare till slutet av 2025. Den minskade användningen av kemiska gödningsmedel och bekämpningsmedel har lett till mindre utgifter för jordbrukarna eftersom de inte behöver lägga pengar på att köpa kemikalier, utan istället kan producera naturliga insatsvaror från lokala resurser som är lättillgängliga på plats. Odlarna har fått utbildning i regenerativa metoder för mark- och skördehantering. Det kan handla om att ha varierade grödor och skapa livsmiljöer där nyttoinsekter trivs och där skadeinsekter inte vill vara. Ett exempel är ringblommor som man har sått mellan bomullsgrödor för att hålla skadedjur borta. 

Utvärderingen av pilotodlingarna efter den andra skörden under 2024 visar att antalet nyttoinsekter har ökat, samtidigt som antalet skadedjur har minskat.

Kurs i regenerativa metoder ©WWF Sweden/PC Anto
©WWF Sweden/PC Anto

Vi fick utbildning i hur vi kan använda näringsämnen och skadedjursbekämpning, med hjälp av sådant som vi redan har hemma. Innan WWFs kurs visste vi inte vilka insekter som var de bra och vilka som var de skadliga, men det vet vi nu, säger Asha Doke, jordbrukare.

Projektkarta Satpura-Pench Corridor© WWF India

Läs mer om projektet

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 07/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se