Den afrikanska skogselefanten har varit klassad som akut hotad sedan 2021. Detta efter att antalet minskade kraftigt under tidigt 2000-tal. Nu visar den senaste inventeringen av skogselefanter i östra Kamerun att antalet har stabiliserats – tack vare bland annat WWFs arbete i regionen.
Antalet skogselefanter i Afrika har minskat kraftigt under de senaste 20 åren. Enligt WWFs Living Planet Report 2024 har arten minskat med ungefär 80 procent mellan 2004 och 2014, i Minbeke Nationalpark. Men i december förra året kunde WWF tillsammans med Cameroon Ministry of Forestry and Wildlife (MINFOF) bekräfta att den oroväckande minskningen av skogselefanter i två av östra Kamerun stora nationalparker ser ut att ha stannat av.
Detta efter ett omfattande inventeringsarbete, med hjälp av urfolksgrupper, som gjordes under elva månader mellan juni 2023 och april 2024, i nationalparkerna Nki och Boumba Bek samt närliggande områden i sydöstra Kamerun. Projektet handlade om att visa på hur elefanterna rör sig när deras livsmiljöer, både i och utanför nationalparkerna, förändras.
– Det är otroligt välkomna resultat för den afrikanska skogselefanten. Resultaten visar på hur viktig konstant närvaro och bevakning av skyddade områden är för att bevara livsmiljöer samt den biologiska mångfalden, säger Olle Forshed, regnskogsexpert på Världsnaturfonden WWF.

Anledningen till den kraftiga minskningen av skogselefanter under tidigt 2000-tal var tjuvjakt och förändrade habitatmöjligheter i regnskogen. För några år sedan fruktade man att arten skulle dö ut, men sedan dess har WWF, tillsammans med flera andra organisationer, arbetat med lokalbefolkningen för att öka närvaron i elefanternas naturliga områden.
De nya inventeringsresultaten är ett kvitto på att arbetet har gjort skillnad. Många tjuvjägare har bytt sida och jobbar nu istället för att rädda skogselefanterna. En av dem är elefantspåraren Mediba Jonas. Han tillhör urfolket Baka och arbetade tidigare med att hjälpa tjuvjägare att spåra elefanter. Idag jobbar han istället med WWF för att rädda elefanterna. Arbetet med de lokala samhällena är helt avgörande för att säkra skogselefanternas framtid.
– Det finns ingen annan som kan elefanterna och deras livsmiljöer bättre än de som har levt sida vid sida med dem hela livet. Det är därför lokalbefolkningen som har utför inventeringarna i Nationalparkerna, säger Olle Forshed.
Trots att den senaste inventeringen av skogselefanter i dessa nationalparker visar tecken på återhämtning hos elefantpopulationen, är omfattningen av tjuvjakt fortfarande stor i regionen.
– Det är alltid fantastiskt med positiva resultat, det är det vi kämpar för, men man får inte glömma att det är en lång bit kvar tills vi når dit vi vill. Att minskningen har stannat av är självklart positivt, men vi vill ju att antalet ska öka, säger Olle Forshed.
Nationalparken Boumba Bek meddelar att de kommer att fördubbla sina ansträngningar fram över, för att arten ska uppnå en betydande tillväxt.
Läs mer om resultatet från inventeringen.
Läs mer om tidigare inventeringsresultat.
Läs mer om den illegala handeln med vilda djur.

FAKTA: Afrikansk skogselefant
Den afrikanska skogselefanten är en av två olika elefantarter i Afrika. Den andra är savannelefanen. Skogselefanten är den mindre av de två och lever framförallt i Centralafrikas regnskogar. Regnskogar som har minskat kraftigt under de senaste decennierna.
WWFs Living Planet Report 2024 visar att den afrikanska skogselefanten har minskat med 78 till 81 procent, i nationalparken Minkebe i grannlandet Gabon, mellan 2004 och 2014. Uppgifter hämtade från Current Biologys rapport som togs fram 2017. Liknande kraftiga nedgångar har kunnat ses inom flera av de olika populationerna som finns utspridda över stora delar av Centralafrika.
Den afrikanska skogselefanten är idag akut hotad och enligt den senaste bedömningen finns det färre än 100 000 kvar. Bedömningen är dock nästan tio år gammal och därför är antalet troligtvis längre idag, kanske så lågt som 30 000.
Anledningen är tjuvjakt som förekommer i Centralafrika, där länder som Gabon och Kamerun sticker ut. Den afrikanska skogselefanten sägs nämligen ha de finaste elfenbenen, vilket gör den särskilt hotad. En annan anledning är habitatförändringar, där förstöresle av regnskog samt ny infrastruktur som vägar, kraftverk och gruvor utgör ett stort hot mot skogselefanten.