Gå till huvudinnehållet

Nyheter|20 aug, 2024

Över 50 000 rapporter om igelkottar- succé för WWFs Igelkottsvecka

Jessica i Nyhetsmorgon 240819.ny m statistik

Nu har årets igelkottsvecka avslutats och WWF är överväldigade över allt engagemang. Över 50 000 rapporteringar totalt har kommit in till WWF och Nordens Ark under veckan som gått. Dessutom har hundratals personer ringt och skickat bilder på kottar de sett.

– Vi är otroligt tacksamma för det fantastiska engagemanget för igelkottarna och vi vill tacka alla som deltagit! Vi kommer nu att skicka alla rapporter till SLU Artdatabanken som ska analysera resultatet. Nästa år återkommer vi med Igelkottsveckan vid samma tid. Ju mer information vi samlar desto mer lär vi oss om våra taggiga vänner, säger WWFs art- och naturexpert Jessica Ångström.

Tidvis var trycket riktigt hårt på registreringssidan under förra veckan.

– Att det var många som ville registrera sina observationer märktes, laddningstiden var lite längre än vanligt... Du kan förstås rapportera in dina observationer i efterhand. Även under resten av året kan man registrera igelkottar man sett och inte sett på WWFs hemsida, fortsätter Jessica Ångström

Syftet med att registreringen är öppen igen är att få så mycket information som möjligt. WWF kommer hålla den öppen året om.

–  Men det mesta krutet kommer vi lägga på att få folk att registrera under Igelkottsveckan i augusti varje år, fortsätter Jessica Ångström.

I och med att SLU Artdatabanken får statistiken blir den tillgänglig för allmänheten och Jessica Ångström hoppas också att den kommer att användas i forskningssyfte framöver. Igelkottsveckan arrangeras av WWF och Nordens Ark, som tillsammans har samlat igelkottobservationer under veckan. Det är människor från hela Sverige som har skickat in observationer.

– Det är tydligt att igelkotten är älskad i Sverige. Vi har fått höra så många fina historier om kottarna förra veckan. Från Skåne har igelkottsrapporterna duggat tätt, och intressant nog har vi fått in en del observationer från norr om polcirkeln. Det är fascinerande att tänka att igelkotten klarar sin vinterdvala under de långa och kalla vintrarna där, fortsätter Jessica Ångström.

Antalet igelkottar har minskat med 40 procent de senaste tolv åren, enligt SLU Artdatabanken. I takt med att jordbrukslandskapet minskat och trafiken på vägarna ökat har antalet igelkottar minskat. Tidigare har man skattat till ungefär 30 000 igelkottar i Sverige. Men Jessica Ångström menar att det höga antalet rapporter i igelkottsräkningen kan tyda på att de är fler.

Varför vill WWF rädda just igelkotten?

– Sedan 1970 har populationerna av vilda ryggradsdjur i snitt minskat med 69 procent. Det är lätt att tro att de minskningen sker någon annanstans. Men antalet rödlistade arter i Sverige ökar snabbt. Vi vill vända kurvan och stärka populationerna. Målet är också att öka allmänhetens kunskap om den tuffa situation som djuren och naturen befinner sig i, säger Jessica Ångström.

Tillsammans med Nordens Ark deltar WWF i ett projekt för att rädda ett tiotal hotade arter i Sverige, såsom storspoven och flodpärlmusslan. Igelkotten är klassad som nära hotad och här har vi stora möjligheter att vända trenden i god tid. Postkodlotteriet finansierar delar av projektet. Läs mer här.

FAKTA:
Du kan rapportera om igelkottar här.
Lär dig hur du kan skapa en igelkottsvänlig trädgård här.
Du kan också få broschyren på mejlen när du rapporterat till vår igelkottsräkning.
Ladda ner och skriv ut en varningsskylt för att skydda igelkottar här. Det är tillåtet att du sätter den på din egen tomt eller i din samfällighet.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 23/08/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se