Gå till huvudinnehållet

Nyheter|03 okt, 2024

Öppet brev till regeringen: Ge biologisk mångfald prioritet i svensk politik

Riksdagshuset, Stockholm
Riksdagshuset sommar 2014

Tillsammans med representanter från näringslivet har WWF idag skickat in ett öppet brev till miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari, energi- och näringsminister Ebba Busch och landsbygdsminister Peter Kullgren där vi ber regeringen att ge naturen och den biologiska mångfalden sin rättmätiga plats i politiken.

För att möta utmaningen för biologisk mångfald krävs, precis som för klimatet, en omställning av hela samhället där många politikområden och sektorer berörs. Vi som undertecknar detta brev, representanter för Scandi Standard, Apotea, Hemsö, Hagainitiativet, Swerock, Martin & Servera-gruppen och WWF, riktar därför följande tre förslag till regering och riksdag:

1.    Ta fram en ambitiös och fullödig nationell handlingsplan för naturen (NBSAP), som Sverige åtagit sig att göra till FN-mötet för biologisk mångfald (COP16). Planen måste vara heltäckande och fullt ut leverera på de globala målen.

2.    Tillsätt en nationell samordnare för branschvisa färdplaner, motsvarande för Fossilfritt Sverige. Näringsliv och branscher bör vara motor i ett sådant arbete men regeringen har en viktig roll i att starta upp och facilitera ett sådant initiativ.

3.    Inrätta ett naturpolitiskt ramverk, motsvarande det klimatpolitiska ramverket. Ett sådant ramverk skulle ge frågan den prioritet den förtjänar, i alla berörda politikområden och i alla delar av samhället.

Med brevet bjuder vi in regeringen till dialog och ber Romina Pourmokthari om ett personligt möte.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Gåvan som gör skillnad för djur och natur

Din gåva går till projekt för att stoppa utrotningen, verka för biologisk mångfald och göra insatser för att stoppa klimatförändringarna. För djuren, för naturen och för människan!

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 03/10/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se