Gå till huvudinnehållet

Nyheter|28 nov, 2024

Nytt förslag på kraftfull naturpolitik  

Arctic fox (Vulpes lagopus).
Arctic fox (Vulpes lagopus).

Nu finns det ett förslag på naturpolitiskt ramverk för regering och riksdag att ta vidare – med både naturpolitiskt mål och en egen naturlag. Det är Naturskyddsföreningen och WWF som gemensamt arbetat fram ett förslag till en samlad och kraftfull naturpolitik för Sverige.  

– Vi föreslår att regeringen antar ett naturpolitiskt ramverk, likt det klimatpolitiska ramverk som finns idag. Om naturkrisen ska kunna hanteras på allvar måste naturen och den biologiska mångfalden få den plats och prioritet som krävs på den politiska agendan. Ramverket skapar förutsättningarna för det, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.  

– Vår svenska natur är allvarligt hotad av miljögifter, klimatförändringar och markomvandling som leder till förlust av arter. Riksdag och regering måste ta dessa utmaningar på allvar. Ett naturpolitiskt ramverk skulle lägga grunden för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald i Sverige, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. 

Det är Naturskyddsföreningen och WWF som har arbetat fram ett förslag till naturpolitiskt ramverk, för att hjälpa regering och riksdag på traven. Ramverket syftar till att styra regeringens politik för att säkra en välmående natur.   

När det gäller klimatkrisen har Sverige sedan flera år ett klimatpolitiskt ramverk med en klimatlag, klimatmål och ett klimatpolitiskt råd. Nu är det enligt Naturskyddsföreningen och WWF hög tid att även prioritera naturen i politiken. 

För att möta naturkrisen krävs en samhällsomställning där alla sektorer och alla politikområden måste bidra. Både ökade naturvårdsinsatser och en omställning till hållbart nyttjande av naturresurser behövs. Även finansiella resurser måste till. För att leda, samordna och driva på detta behövs en samlad och kraftfull naturpolitik.  

Det naturpolitiska ramverket omfattar: 

  • ett naturpolitiskt mål 
  • en naturlag  
  • ett naturpolitiskt råd 

För att ge en tydlig riktning för Sveriges arbete med biologisk mångfald föreslås ett långsiktigt naturpolitiskt mål, som motsvarar Sveriges internationella åtaganden för naturen. Målet innebär att Sverige ska stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald i Sverige till 2030 och ge naturen förutsättningar att återhämta sig till 2050. Detta motsvarar klimatmålens roll i Sveriges ansträngningar att leva upp till Parisavtalets globala klimatmål.   

Kärnan i förslaget är en ny naturlag (motsvarande klimatlagen). Lagen sätter ramar för regeringens arbete och syftar till att styra politiken mot det långsiktiga naturpolitiska målet. Enligt den föreslagna lagen ska regeringen bland annat varje mandatperiod ta fram en naturpolitisk handlingsplan som redovisar tillståndet för den biologiska mångfalden i Sverige, vilka åtgärder som redan genomförts och vilka som planeras, samt en bedömning av om de är tillräckliga för att nå målet. 

För att stödja, granska och utvärdera regeringens naturpolitiska arbete föreslås att ett naturpolitiskt råd tillsätts (motsvarande klimatpolitiska rådet). Rådets uppgift är att årligen analysera och utvärdera regeringens naturpolitik och årligen sammanställa sina bedömningar i en rapport till riksdagen. 

Läs mer:

Förslag till naturlag

Naturpolitiskt ramverk - en samlad politik för naturen

Vill du veta mer kontakta:
Åsa Ranung, policyexpert biologisk mångfald WWF, tel 0706-699290, asa.ranung@wwf.se
Nina Schmieder, pressekreterare WWF, tel 0735-8626 22 nina.schmieder@wwf.se

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 28/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se