Maria Schultz tog efter årsskiftet över rollen som biträdande generalsekreterare på WWF. Hon tar över efter Peter Westman, som gått i pension.
Maria Schultz har en bred yrkesbakgrund inom såväl civilsamhället som myndigheter, på universitet, samt i fält i såväl Afrika som Latinamerika. Hon är biolog – systemekolog i grunden. Hon har redan arbetat några år på WWF, bland annat som chef för hav- och vattenavdelningen.
Under sin långa karriär har Maria Schultz haft fokus på biologisk mångfald och ekosystemens betydelse, vilket ju är hennes sakexpertis. Exempelvis skrev hon som tjänsteman på Miljödepartementet, fram det 16e miljökvalitetsmålet om biologisk mångfald, med kolleger där, och har lett en utredning om att synliggöra värdet av ekosystemtjänster i en statlig offentlig utredning.
–Tidigare var jag chef för ett Sida finansierat program för biologisk mångfald, SwedBio, på Stockholm Resilience Centre, vid Stockholms Universitet. I den rollen arbetade jag även med policyprocesser, som svensk förhandlare främst under Konventionen om biologisk mångfald och Intergovernmental Platform for Biodiversity and Ecosystem Servies, IPBES, säger hon.
Maria Schultz är intresserad av hur vi kan få till en rättvis omställning av samhället, till ett samhälle som kommande generationer kan leva i.
– Jag tror att vi måste väcka förundran för våra medvarelser och arbeta med våra djupa värderingar för att få till den omställning som behövs av samhället. Jag tror att vi måste respektera och hantera olika kunskapssystem för att samla oss kring uppgiften, och jag tror att dialog behövs. Det är därför WWF behövs, och den förmågan till kunskapsbaserad dialog vi har med olika delar av samhällets aktörer.