Regeringens nya handlingsplan för livsmedelskedjan fokuserar ensidigt på ökad konkurrenskraft, lönsamhet och export. Livsmedelsstrategin 2.0 visar inte vägen till ett hållbart livsmedelssystem.
Regeringen aviserade redan 2022 att den skulle ta fram en ny handlingsplan för Livsmedelsstrategin. Många hearings och dialogmöten senare var förväntningarna stora när regeringen till sist kallade till pressträff.
– Det är ett förvånansvärt tunt dokument, som innehåller få nya satsningar och helt och hållet utelämnar hur vi ska nå våra miljö- och klimatmål, säger Jenny Jewert, jordbruksexpert på Världsnaturfonden WWF.
År 2017 beslutade riksdagen i bred politisk enighet om en Livsmedelsstrategi med målet att öka livsmedelsproduktionen samtidigt som miljö- och klimatmål ska nås.
– Regeringen verkar nu helt ha övergett hållbarhetsperspektivet. Det rimmar illa med budskapet från Klimatpolitiska rådet, som i sin jordbruksrapport efterlyste en livsmedelsstrategi som förtydligar hur ökad livsmedelsproduktion ska uppnås inom ramen för klimatmålen, säger Jenny Jewert.
Läs mer om Klimatpolitiska rådets jordbruksrapport.
I regeringens livsmedelsstrategi saknas också helt kopplingen till de som ska äta maten som produceras.
– Konsument- och hälsoperspektivet lyser med sin frånvaro. Det är helt obegripligt i något som kallas för en livsmedelsstrategi, säger Anna Richert, senior matexpert på Världsnaturfonden WWF.
I åtgärdslistan som publicerats finns en satsning på växtbaserade proteiner som handlar om växtförädling och sortprovning för ökad produktion av växtproteiner.
– Vi välkomnar satsningen. Men vi hade gärna sett ett större fokus för att utveckla produktion, förädling och marknad för denna sektor eftersom det finns stora behov att minska beroendet av importerad soja till både matproduktion och djurfoder, säger Anna Richert.
WWF anser att satsningen på regionala livsmedelsstrategier och innovationsarbete är intressant, eftersom mycket av den faktiska handlingskraften finns på lokal nivå. Det är också motiverat att Jordbruksverket får i uppdrag att föreslå mätbara mål för svensk livsmedelsproduktion.
– Strategin är dock otydlig över lag och det kommer bli en utmaning för Tillväxtverket som ansvarig myndighet att samordna det operativa genomförandet, säger Anna Richert.