Gå till huvudinnehållet

Nyheter|15 feb, 2023

Intresserad av rovdjur? Dags att söka projektpengar hos WWF

Collage varg och lodjur Foto Staffan Widstrand WWF

Har du konkreta förslag och idéer som kan minska konflikter mellan rovdjur och människor? Är du forskare, entreprenör eller är med i en förening eller organisation som vill gynna livskraftiga rovdjursstammar och skydda tamdjur? Då är du välkommen att söka projektpengar hos WWF som rör varg, björn, lodjur och järv. Sista dag för ansökan är söndag 19 mars.

– Det är viktigt att stödja projekt och initiativ för att förebygga konflikter mellan rovdjuren och människor och minimera skador. Vi vill samarbeta med andra för att säkra framtiden för de stora rovdjuren, säger Benny Gäfvert, senior rovdjursexpert på WWF Sverige.

WWF utlyser nu för andra året i rad projektmedel som kan främja samexistensen mellan människor och rovdjur. WWFs långsiktiga mål är livskraftiga rovdjursstammar och en förutsägbar rovdjursförvaltning. Grunden är en ekosystembaserad grundsyn, där både människor och rovdjur mår bra. Utlysningen har tre huvudspår - innovation och nya idéer, samverkan samt forsknings- och kunskapsuppbyggnad.

Olika aktörer som intresseorganisationer, företag, forskare, samebyar och myndigheter välkomnas att ansöka. Projekt kan pågå mellan ett och tre år, vara hållbara på sikt och gärna bygga på samverkan.

I år finns det också möjlighet att söka stöd för gränsöverskridande arbete.

– Rovdjuren känner inga gränser. Vi vill främja samarbetet med våra grannländer för att kunna förbättra situationen för rovdjur i Sverige och hela Norden, fortsätter Benny Gäfvert.

Förra utlysningen har skapat spännande samarbetsmöjligheter. WWF har beviljat projektstöd för bland annat stängslingsutbildning, utveckling av en elväst till hundar och smart kamerateknik för övervakning av frigående betesdjur.

Svenska Rovdjursprogrammet på WWF har möjliggjorts tack vare en generös donation av en privatperson för att stärka bevarandet av stora rovdjur i Sverige och internationellt.

Fakta:  Ansökningsprocessen
Information om kriterier och ansökningsförfarande: Svenska stora rovdjur - Världsnaturfonden WWF
Frågor kring ansökan:  svenskarovdjur@wwf.se

Sista ansökningsdag är söndag den 19 mars 2023. Beviljade bidrag delas ut våren 2023.

Läs mer om stora rovdjur på: Svenska stora rovdjur - Världsnaturfonden WWF

Fakta: Björn i Sverige
Björnen finns i mellersta och norra Sverige, med långsam spridning söderut. Antalet björnar i Sverige beräknades vid senaste inventeringen (2017) vara 2900. Den är nära hotad i Artdatabankens rödlista .

Fakta: Järv i Sverige
Järvar finns i hela den svenska fjällkedjan, och även i skogslandet i Värmland, Dalarna, Hälsingland och norrut.  Antalet järvar i Sverige är strax under 700. I Artdatabankens rödlista anges den som sårbar.  

Fakta: Varg i Sverige
Vargar finns främst i Mellansverige, men kan vandra långt och förekomma i alla landskap utom på Gotland. Antalet vargar i Sverige är cirka 460 . I Artdatabankens rödlista anges den som starkt hotad.

Fakta: Lodjur i Sverige
Lodjur finns i hela Sverige – alla landskap utom Öland och Gotland. Antalet lodjur i Sverige beräknas vara ca 1450. I Artdatabankens rödlista anges den som sårbar.

Om du har frågor, kontakta:
Benny Gäfvert, rovdjursexpert  benny.gafvert@wwf.se  tel 070-518 11 71

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 15/02/23

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se