Gå till huvudinnehållet

Nyheter|13 feb, 2024

Hundratals döda sillgrisslor hittade på Västkusten

Common guillemot
Sillgrisslor på Stora Karlsö. Foto: Joakim Odelberg / WWF

Flera hundra sillgrisslor har hittats döda längs med Västkusten. Många av de döda fåglarna har vägt så lite som 600 gram, trots att de i vanliga fall bör väga över 800 gram. Orsakerna tros bero på klimatet och överfiske.

– Det har varit väldigt tufft väder den senaste tiden, med både stormar, snö och regn. En kombination av starkare stormar, som är en effekt av klimatförändringarna, och överfisket kan vara boven till detta, säger Inger Näslund, havs- och fiskexpert vid Världsnaturfonden WWF.

Fågelcentralen på Hisingen har fått ta emot fler än 50 trötta eller skadade sillgrisslor. Samtidigt har det hittats över 100 fåglar i Halland, och många av dem var redan döda när de togs om hand. Det är framför allt unga fåglar som har hittats och mest sannolikt har fåglarna svultit ihjäl.

Man kan koppla orsaken till dessa händelser till kombinationen överfiske och klimatförändringar, som gör att fiskförekomsten blir mer oförutsägbar. Det är väl dokumenterat att fisket påverkat Nordsjöns havsfågelbestånd negativt.

Ett mer snabbt varierande väder, med såväl växlande stormar, som snö och regn, är något som drivs på av klimatförändringarna. De flesta av de sillgrisslor som nu befinner sig på Västkusten kommer från de brittiska öarna, men till följd av det hårda vädret har de drivit mot Sverige.

– De orkar inte kämpa emot. Detta kan ske i större utsträckning om stormarna ökar i styrka framöver. Men det är inte bara det hårda vädret i sig som gör det svårt för sillgrisslorna att klara sig, utan vädret gör det även svårare för dem att hitta föda, säger Inger Näslund.

Sillgrisslor lever på småfisk som skarpsill och dyker ofta ner under 25 meter för att hitta mat. Men kraftig vind och stora vågor gör att fisken går ner allt djupare, och fåglarna följer fiskstimmen ner. Då blir det svårare för fåglar att få tag på fisken, speciellt för de unga fåglarna som inte är så erfarna med väder och vind.

– I Nordsjön är det främst skarpsill och annan småfisk som sillgrisslorna äter och bestånden av dessa kan variera. Så trots att det egentligen är rika vatten från början så kan en liten minskning genom fiskets fångster kombinerat med hårt väder, slå hårt mot sillgrisslorna, säger Inger Näslund.

Det är inte första gången sillgrisslor svälter ihjäl.

– Grisslor i Nordsjön har haft det relativt tufft de senaste åren, men det finns variation mellan kolonier. Den häckande kolonin på Stora Karlsö har dock vuxit till sig bra och vi hoppas framtiden för dem är fortsatt bra.

För frågor kontakta:

Inger Näslund, havs- och fiskexpert, tel: 070 105 30 57, inger.naslond@wwf.se

Troy Enekvist. pressekreterare, tel: 076 06 85 006, troy.enekvist@wwf.se

Fakta: Sillgrissla

Sillgrisslan är mellan 40 och 45 centimeter hög och har ett vingspann på mellan 60 och 70 centimeter. De blir omkring 30 år gamla men rekordet ligger på 49 år. De lägger sina ägg i maj och juni för att sedan ruva under en månad då både honan och hanen hjälps åt och avlöser varandra. Ljudet från sillgrisslan är ett upprepat nasalt ”wha-wha-wha” som sedan blir ett mer råmande läte. I Sverige finns det sillgrisslor både på väst- och östkusten. De på västkusten kommer egentligen från de brittiska öarna medan de på östkusten finns runt Gotland (Karlsöarna), Västerbottenkusten, Uppland och Södermanland. På ön Bonden utanför Västerbottens kust finns Östersjöns nordligaste koloni.

Läs mer om sillgrisslan

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 13/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se