Gå till huvudinnehållet

Nyheter|09 apr, 2025

Grand Hôtel Stockholm inspirerar till hållbara val – lanserar WWF-initiativet One Planet Plate 

Vegetariska kötbullar Grand Hotell Fotograf Andy Liffner.
Grand Hôtels första OPP-rätt är en klimatsmart tolkning av köttbullar med potatismos, med växtbaserade bullar gjorda på grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Foto: Andy Liffner

Nu lanserar Grand Hôtel sin första One Planet Plate-rätt, ett initiativ framtaget av WWF för att inspirera till hållbara matvanor. Syftet är att göra det enklare att välja klimatsmarta måltider som också främjar den biologiska mångfalden. Som första rätt presenterar Grand Hôtel ett alternativ till Verandans svenska klassiker köttbullar med potatismos, i en klimatsäkrad, växtbaserad tappning.


Verandan på Grand Hôtel Stockholm välkomnar både långväga besökare och lokala gäster att avnjuta det svenska köket med storslagen utsikt över slottet. Nu ges dess matgäster möjlighet att göra hållbara val, utan att kompromissa med smaken av en svensk klassiker, med hjälp av WWF-initiativet One Planet Plate. Grand Hôtels första One Planet Plate-rätt är en klimatsmart tolkning av köttbullar med potatismos, med växtbaserade bullar gjorda på en utvald blandning av grönsaker, rotfrukter och baljväxter.

Vi vill inspirera våra gäster att göra medvetna val utan pekpinnar”, säger Pia Djupmark, vd Grand Hôtel Stockholm. “Lanseringen av vår första One Planet Plate är ett viktigt steg i vårt arbete för att bli en ännu mer hållbar destination. Det ger oss en möjlighet att tänka innovativt och utmana oss själva, utan att kompromissa med vare sig smak eller den höga kvalitet som Verandan utmärker sig för.

One Planet Plate är ett initiativ som utvecklades av Världsnaturfonden WWF 2018 för att stötta såväl restauranger som hushåll att enkelt servera hållbara måltider. Initiativet syftar till att minska måltidernas klimatavtryck och främja biologisk mångfald. För att en måltid ska kvalificera sig som en One Planet Plate-måltid måste den uppfylla ett antal kriterier kring klimat och biologisk mångfald, formulerade av WWF. Rättens klimatpåverkan får inte överstiga 0,5 kg CO2e per måltid för lunch och middag, och ingredienserna ska dessutom uppfylla kraven för biologisk mångfald enligt WWFs guider för kött, fisk och vegetabilier.

När en institution som Grand Hôtel Stockholm tar ett aktivt steg mot fler hållbara alternativ på menyn, sätter det en standard i branschen och visar att hållbarhet och femstjärnig gastronomi kan gå hand i hand. Det visar på vikten av att stora aktörer tar ansvar och inspirerar både sin bransch och sina gäster att driva utvecklingen framåt, säger Gustaf Lind, generalsekreterare för WWF.

Under våren 2025 breddar Grand Hôtel sitt One Planet Plate-erbjudande och lanserar även en event- och konferensmeny som följer WWFs riktlinjer för One Planet Plate. Genom att erbjuda hållbara mötesalternativ vill Grand Hôtel nå en ny och medveten målgrupp.

Vi ser en växande efterfrågan på hållbara alternativ inom konferenser och event. Med detta initiativ hoppas vi på att attrahera gäster som efterfrågar gröna möten. Vi hoppas att fler aktörer inom den svenska hotell- och restaurangnäringen tar vid, för att erbjuda fler hållbara val”, avslutar Pia Djupmark.

Läs mer här

Länkar

Dela gärna:

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 09/04/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se