Gå till huvudinnehållet

Nyheter|08 maj, 2020

Globalt stopp krävs för högriskmarknader med vilda djur

Tunis, Tunisia

Marknader som säljer vilda djur som riskerar att sprida smittsamma sjukdomar och pandemier måste stängas. Det kräver hundratals forskare, medicinska experter och ledare inom naturvård från ett 25 länder i ett gemensamt upprop på sajten www.PreventPandemics.org

– Det handlar framför allt marknader i storstäder med mycket människor som är högriskområden för nya pandemier. Att stoppa handeln med vilda djur och minska konsumenternas efterfrågan är väldigt viktigt, säger Louise Carlsson, naturvårdsexpert på WWF. 

Forskare har länge varnat för att allt fler virus kan spridas från vilda djur till människor. En risk är handeln med vilda djur. En annan är när djur trängs ut från sina naturliga livsmiljöer, vid storskalig avverkning av skog och annan exploatering. En effekt kan vara att de ekologiska barriärerna bryts ned mellan vilda djur och människor.

–Det är särskilt tydligt där stressade tamdjur och vilda djur trängs i burar med dålig hygien och livsmedelssäkerhet. Det blir en farlig situation där smittoämnen, som blandas med blod och avföring, snabbt sprids, säger Louise Carlsson.

Dagens coronavirus misstänks ha spridits till människor från fladdermöss via en mellanvärd på den stora matmarknaden i Wuhan i Kina. Virussjukdomen SARS (utbrott 2002 i Kina) anses ha kommit från fladdermöss och spridits till oss människor via palmmårdar. För Ebola har det ursprungliga viruset hittats hos fladdermöss som kan ha spridits vidare via till exempel människoapor.

Bakom forskaruppropet på www.PreventPandemics.org står bland annat forskarnätverket och organisationen One Health som kopplar hälsofrågor, smittsamma sjukdomar mellan djur och människor (zoonoser), miljö och ekosystem.

Undertecknare är bland annat: Alliansen “EcoHealth”, University of California-Davis, Southeast Asia One Health University Alliance,  och Cornell University. Bhutans hälsominister och CITES-konventionens tidigare generalsekreterare, National Wildlife Federation, Wildlife Justice Commission och WWF, är andra som skrivit på uppropet.

–Covid-19-pandemin är ett uttryck för en farlig och obalanserad relation med naturen. Vi måste arbeta för en rättvis och grön omställning och få en ekonomisk modell som värderar naturen som grund för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom att skydda naturen och dess fantastiska mångfald av liv skyddar vi oss själva, säger WWFs internationella generalsekreterare Marco Lambertini. 

Läs mer på: https://www.worldwildlife.org/press-releases/health-conservation-leaders-issue-joint-call-to-shut-down-high-risk-wildlife-markets-to-help-curb-future-outbreaks

För frågor, kontakta: 
Louise Carlsson, naturvårdsexpert WWF, 070-603 84 64
Marie von Zeipel, senior pressekretare WWF , 070-629 10 77

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 26/02/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se