Bergsgorillorna i Virungabergen i Afrika har ökat från 480 till 604 djur. Tillsammans med 400 djur i Bwindiparken i Uganda finns det nu över 1000 bergsgorillor i världen, vilket är fler än tidigare. Det visar en ny räkning som som publiceras idag av Rwanda, Kongo-Kinshasa och Uganda och som genomförts med stöd av bland annat det Internationella gorillaprogrammet IGCP och WWF.
Bergsgorillorna i Virungabergen i Afrika har ökat från cirka 480 till 604 djur. Tillsammans med 400 djur i Bwindiparken i Uganda finns det nu över 1000 bergsgorillor i världen, vilket är fler än tidigare. Det visar en ny räkning som som publiceras idag av Rwanda, Kongo-Kinshasa och Uganda och som genomförts med stöd av bland annat det Internationella gorillaprogrammet IGCP och WWF.
–Det här är fantastiskt glädjande och ett kvitto på att naturvård lönar sig. En frisk population med bergsgorillor är av globalt intresse och inkomsterna från turismen har stor betydelse för lokalbefolkningen. Pengar från svenska djungelfaddrar har bidragit till den postiva trenden att gorillorna ökar, vilket gör det extra roligt, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i Sverige.
I Virungabergen finns nu totalt 604 bergsgorillor i 41 grupper tillsammans med 14 ensamma hanar – silverryggar. Vid den senaste räkningen 2010 uppskattades antalet till 480 djur med 36 grupper.
–Den positiva utvecklingen är bland annat resultatet av det finns fler och bättre rustade parkvakter, patrullering och tjuvjaktsbekämpning. Men detta räcker inte, gorillorna behöver goda grannar. Därför arbetar vi med att se till att de bybor som lever närmast gorillorna får tillgång till rent vatten, energisnåla spisar och bättre sjukvård. Arbetet med att rädda bergsgorillorna är en framgångssaga, trots att arbetet utförs i ett av världens mest oroliga platser. Det krävs ett gränsöverskridande samarbete mellan länderna och hängivna naturvårdare, säger Allan Carlson, Afrikaexpert på WWF.
Inventeringen bygger på en stor insats från forskare, parkvakter och myndigheter i de tre länderna Kongo-Kinshasa, Rwanda och Uganda. Forskarna har sökt igenom gorillornas nattbon och samlat in avföringsprover som skickats till för DNA-analys utomlands. Varje individ bygger ett eget bo, oftast på marken, medan ungarna sover med sina mammor.
De parkvakter som dagligen patrullerar skogen för att skydda gorillorna arbetar bokstavligen i livsfara. Under de senaste 20 åren har 160 parkvakter mist livet i tjänst. Bara i vår har 9 parkvakter dödats. Det dödliga våldet sker idag nästan uteslutande på den kongolesiska sidan, men det pågår ständigt väpnade konflikter av mindre slag mellan kongolesisk och rwandisk militär inne i gorillaskogen.
Naturvårdarna har lyckats skapa goda relationer med de bönder som bor allra närmast gorillaskogen. Det är inte många år sedan som illegal användning av träkol, tjuvjakt och odling inne i skogen var utbredd. Den utvecklingen är nu vänd.
Ett hot är handeln med ”bush-meat” eller apkött. I takt med att skogsbolagen bryter vägar in i regnskogen blir aporna lätta byten för jakt.
I området strax utanför Virungas nationalpark bor 1000 invånare per kvadratkilometer (jämfört med 22 i Sverige). 10 000-tals turister besöker gorillorna varje år. Turismen är en av Rwandas viktigaste inkomstkällor.
Gorillaräkningen som genomförs vart sjunde år ger information om hur gorillorna är spridda, sjukdomar, identifiering av individer och hur de rör sig. Dessutom har forskarna under de månader som räkningen pågått förstört hundratals snaror, som egentligen är till för antiloper, men som även unga gorillor kan fastna i.
I Virungabergen finns tre sammanhängande nationalparker som spänner över gränsen mellan tre länder: Parc National des Virunga i Kongo, Volcanoes National Park i Rwanda och Mgahinga Gorilla National Park i Uganda. Därutöver finns bergsgorillor endast på en annan plats i världen, i Bwindi Impenetrable National Park i Uganda.
FAKTA: Bergsgorillan
Bergsgorillorna klassas som akut utrotningshotade, men tack vare ett intensivt bevarandearbete har de blivit fler. Beståndet i de två områdena – Virungabergen och Bwindiparken - har ökat från 620 individer år 1989 till 880 bergsgorillor år 2010 och över 1000 individer idag (2018). Det är en ökning med 360 individer på knappt 30 år.
Gorillan är en av människans närmaste släktingar och den största nu levande människoapan. Den lever i familjegrupper på cirka tio individer som håller ihop under många år. Varje grupp består av en eller flera vuxna hanar och ett antal honor och deras ungar. Ledarhanen har en silverfärgad rygg, därav smeknamnet silverrygg.
En "silverrygg" kan väga 180 kilo och bli 180 cm lång. Honorna blir omkring 150 cm långa och kan väga upp till 90 kilo. Bergsgorillorna är vegetarianer och äter bara växter.
Honorna får sina första ungar i tioårsåldern och precis som människan föder de under alla årstider. Hanarna blir könsmogna lite senare. En nyfödd gorilla väger omkring två kilo, kryper vid nio veckors ålder och går på två ben när den är tio-tolv månader.
För frågor, kontakta:
Allan Carlson, Afrikaexpert WWF, 070-220 38 11, allan.carlson@wwf.se
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77, presstelefon 08-546 575 00