Vad har egentligen 2023 burit med sig för vad gäller hållbarhet, politik och näringsliv? Och vilka blir de stora frågorna nästa år? Vi frågade Elin Larsson, som ansvarar för WWFs arbete med företag och finanssektor.
Vilka händelser tycker du haft stor betydelse för företagens miljöarbete under året?
Nyss avslutades förhandlingarna på FNs klimattoppmöte COP28, där beslutet att världen ska bort från fossila bränslen var historiskt, även om det såklart är långt ifrån tillräckligt. Men givetvis visar den typen av beslut på riktning och sipprar ner till företag. För företag som redan är i miljömässig framkant kan det här beslutet också ge en extra skjuts i arbetet framåt.
Annat positivt är att frågan kring biologisk mångfald fått ett ordentligt uppsving, och att allt fler företag och finansiella aktörer sätter sig in i frågan. Vi får många förfrågningar från bolag som vill engagera sig och vi har drivit igång samverkansprojekt med naturbaserade lösningar som vi tror stort på.
Året har dessutom bjudit på en rad av verktyg och ramverk som hjälper företag att kartlägga, strukturera och prioritera sitt hållbarhetsarbete. Både Science Based Targets for Nature (SBTn), som hjälper företag att sätta mål för naturen, och Taskforce on Nature-related Disclosures (TNFD), som stödjer näringslivsaktörer att kartlägga risker och möjligheter kopplade till naturen, har äntligen släppts. Inte att förglömma är WWFs egna riskfilter för vatten och biologisk mångfald (som också stödjer ovan ramverk), och vår företagsguide för biologisk mångfald. Allt detta är delar i ett större pussel som kopplar an till regelverk som CSRD och slutligen till vårt globala ramverk för naturen som slöts i Montreal 2022, så det kan vara värt att sätta sig in i!
Säg något som året lärt oss?
Att det går att påverka, även om man ibland behöver ta andra vägar runt för att komma vidare mot målet. Vi ser exempelvis en ökande aktivism från medborgare, forskare men också i allt större utsträckning även företag som driver på för att påverka politiken i en hållbar riktning. Det är oerhört starkt, särskilt när mer oväntade konstellationer som näringslivet och miljörörelsen kan driva frågor tillsammans. Här ser vi tydligt att debattartiklar och öppna brev ger effekt och öppnar upp för dialog med ansvariga tjänstemän och ministrar. Våra pushar ihop med företag och finansiella aktörer har bland annat handlat om klimatet, där vi vill att Sverige driver på EU för att flytta fram sitt nettonollmål till 2040 och biologisk mångfald där vi tillsammans med bolag har yrkat för en naturlag, likt den klimatlag Sverige antog 2018.
Du låter positiv, ändå fortsätter klimatutsläppen och förlusten av biologisk mångfald att öka.. ?
Absolut pågår det kriser för klimat och natur som vi måste ta på fullaste allvar. Men det är också därför vi behöver se det positiva som sker; de modiga besluten, de åtgärder, den samverkan och den påverkanskraft som finns därute! Vi måste se till att den boll, som åtminstone jag ser är i rullning, kan växa sig större och snabbare under kommande år. Det är bråttom och vi behöver se stora effekter i stor skala.
Vad tror du kommer att bli näringslivets viktigaste frågor under 2024?
Under nästa år börjar en rad nya EU-regleringar att gälla, som CSRD, CSDD och avskogningslagen. Och de kommer troligen att hålla många bolag sysselsatta. Men som ett led i den ökade regleringen och rapporteringen kommer vi också se hur många bolag satsar på att konkret minska sin negativa påverkan på klimat och natur, men också på åtgärder som skyddar och bygger upp. Här kommer samverkan och innovation att få allt större plats.
Andra områden är finans som får mer och mer uppmärksamhet, både kring dess ansvar men också påverkanskraft för att ställa krav på bolag i sina portföljer och innehav.
Läs mer om hur WWF jobbar med företag och finansiella aktörer.
Vill du också engagera dig och ditt bolag? Hör av dig till foretag@wwf.se