Gå till huvudinnehållet

Nyheter|03 dec, 2024

Bernkonventionen nedklassar skyddet för EUs vargar

Varg, alfahona, Finland          Foto Ola Jennersten, WWF

I dag har Europarådets konvention om skydd av djur och växter, Bernkonventionen, beslutat att nerklassa vargens skyddsstatus. Ett beslut som är ett hot mot Europas vargar.

– En nerklassning av vargens skyddsstatus är ett steg tillbaka i en annars framgångsrik återkomst av vargen i Europa. Beslutet är tyvärr politiskt, då det finns betydligt bättre sätt att hantera frågan om vargen, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF.

Beslutet från Bernkonventionen kommer efter att en majoritet av EUs medlemsländer den 25 september beslutade att stödja Europeiska kommissionens förslag om att nedgradera vargens skyddsstatus i Bernkonventionen från "strikt skyddad" till "skyddad".

Anledningen till nedklassningen är att vargen anses vara en fara för boskap. WWF anser dock att beslutet är politiskt motiverat och är bristfälligt underbyggt av vetenskap.

Vi anser att fokus bör ligga på att stärka och utveckla förebyggande åtgärder som möjliggör en långsiktigt hållbar samexistens mellan människor och rovdjur, säger Benny Gäfvert.

Parallellt med detta beslut har Naturvårdsverket fått i uppdrag att se över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för varg, vilket regeringen avser att sänka från 300 till 170 individer.

– Frågan om referensvärden har utretts tidigare och att det saknas vetenskaplig grund för denna förändring. En sänkning riskerar inte bara att äventyra vargens långsiktiga överlevnad utan också att dra Sverige inför EU-domstolen, säger Benny Gäfvert.

För frågor kontakta:

Benny Gäfvert, WWFs rovdjursexpert: Benny.gafvert@wwf.se tel: 070 518 11 71

Fakta: WWFs förslag till åtgärder

  1. Stärk förebyggande insatser: Ökade resurser till stängsel, skyddsvästar för jakthundar, boskapsvaktande hundar och AI-baserade tekniska lösningar.
  2. Prioritera genetisk förstärkning: Säkra tillgången till individer från den finsk-ryska populationen och underlätta deras migration till Sverige.
  3. Avvisa sänkning av referensvärdet: Referensvärdet bör baseras på vetenskapliga grunder och säkerställa långsiktig hållbarhet för vargstammen.
  4. Främja dialog och samverkan: Involvera alla berörda aktörer för att skapa en hållbar och långsiktig strategi för rovdjursförvaltning.

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Nödläge i Amazonas - Ge en gåva

Din gåva går till projekt för att först och främst få stopp på bränderna, där WWF ger stöd och hjälp till brandbekämpning och utrustning.


Stöd det akuta arbetet

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 03/12/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se