Gå till huvudinnehållet

Nyheter|24 sep, 2024

Bergsgorillor på frammarch – mot alla odds

Bergsgorilla
Bergsgorilla med unge på ryggen i Virungabergen. Foto: Eric Baccega / WWF

Medan alla andra människoapor, utom vi själva, är på kraftig nedgång ökar den utrotningshotade bergsgorillan. Det visar en ny rapport från internationella gorillaprogrammet IGCP som lyfter vilka insatser som varit avgörande för att vända trenden. Samtidigt utgör smittor från människan – till exempel mpox – ett växande hot mot en av våra närmsta släktingar.

Den nya rapporten från gorillaprogrammet IGCP, där WWF deltar, visar att antalet bergsgorillor i världen ökat från totalt cirka 600 individer för 30 år sedan – till lite över tusen individer vid den senaste inventeringen 2018/19. 

Ökningen är ett kvitto på att rätt insatser för att hindra utrotning av en art ger resultat, enligt Louise Carlsson, expert på utrotningshotade djur vid Världsnaturfonden WWF. 

Även om bergsgorillan fortfarande klassas som starkt hotad så är det en framgångshistoria att antalet sakta men säkert har ökat trots hot som tjuvjakt och förlust av livsmiljöer, och att bevarandearbetet bedrivs i ett av de mest konfliktfyllda områdena i världen, säger Louise Carlsson.  

En nyckel till framgången, enligt rapporten, är att insatserna gjorts i nära samarbete med lokalbefolkningen i de tre länder i världen där vilda bergsgorillor lever: Rwanda, Uganda och Demokratiska Republiken Kongo.  

Bland annat har IGCP arbetat för att lokalbefolkningen får del av intäkterna från turismen kring bergsgorillorna, i form av arbetstillfällen och investeringar i bättre färskvattentillgång.  

– Att få fördelar av att bo granne med vilda djur är viktigt för att lokalbefolkningen ska bli mer positivt inställd till att exempelvis bevara skyddade områden och att agera på ett sätt som minskar konflikterna med djuren, säger Louise Carlsson.   

Till exempel har IGCP arbetat för att förebygga och hantera att bergsgorillor och andra vilda djur vandrar ur skyddade områden och äter upp odlingar. Bland annat genom att hjälpa lokalbefolkningen att odla andra grödor än bergsgorillornas favoriter nära de skyddade områdena, vilket minskar risken att lokalborna sätter ut snaror som kan skada djuren.  

– Bergsgorillan är ett bra exempel på ett djur som är värt mer levande än dött, tack vare att lokalbefolkningen tjänar på att de finns där. Gorillaprogrammet har även varit avgörande för att få myndigheterna i dessa länder att samarbeta för att rädda bergsgorillan, säger Drew McVey, expert på vilda djur vid WWF Kenya.   

Samtidigt finns många hot kvar såsom förstörelse av livsmiljöer och tjuvjakt. Även spridning av olika sjukdomar från människa, exempelvis ebola, luftvägsinfektioner och nu även mpox, utgör ett växande hot mot våra håriga släktingar. 

– Det kan gå väldigt fort utför för en population om en enda individ smittas, säger Louise Carlsson. 

Det finns därmed stort behov av fortsatta insatser för bergsgorillorna, liksom av att övervaka dem för att snabbt kunna upptäcka om antalet viker neråt. 

Därför planerar IGCP att dra igång en ny inventering av bergsgorillor i Bwindi-massivet under hösten. Det är ett digert arbete som bland annat går ut på att leta efter spillning och sovplatser som bergsgorillorna bygger inför varje natt. 

–  Det finns hopp för bergsgorillorna – men de behöver fortsatt vår hjälp för att överleva i framtiden, säger Louise Carlsson. 

Fakta: bergsgorillan  

  • Klassas som starkt hotad (endangered) av internationella naturvårdsunionen IUCN. Det är den näst allvarligaste hotkategorin. 
  • Är den största levande människoapan.  
  • Finns på två ställen i världen: i Virungabergen på gränsen mellan Kongo-Kinshasa, Rwanda och Uganda, 604 individer enligt senaste inventeringen (2015/16) samt i nationalparken Bwindi i Uganda, med runt 459 individer (2018/19). Det betyder att det enligt senaste uppskattningarna finns 1063 bergsgorillor. 
  • Lever i familjegrupper och tar väl hand om sina ungar.  
  • Är känsliga för människans sjukdomar, speciellt luftvägssjukdomar men även exempelvis Ebola och mässling. Även covid-19 utgör en fara för bergsgorillorna. 
  • Det finns två arter av gorillor, den västliga och den östliga. Bergsgorillan är en av två underarter till den östliga. 

Läs mer om bergsgorillorna här.

Källa: Världsnaturfonden WWF 

Fakta: bergsgorillaprojektet  

  • Internationella gorillaprogrammet IGCP har pågått sedan 1991 och är ett samarbete mellan organisationerna Conservation International, Fauna & Flora och WWF. 
  • Organisationen verkar i Rwanda, Uganda och Demokratiska Republiken Kongo. 
  • Läs den nya rapporten om drygt 30 års insatser för att rädda bergsgorillan här.  

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 24/09/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se