Gå till huvudinnehållet

Nyheter|19 dec, 2024

Både ros och ris till Skogsutredningens förslag  

gammelskog-foto-ola-jennersten

Skogsutredningens delbetänkande, som just presenterats, innehöll bara vissa av de kontroversiella förslag som nämnts innan. Men en ny modell för anmälan och samråd presenterades, som kan riskera att ännu mer skyddsvärd skog avverkas, menar WWF. Förslagen väcker också frågan om behovet av ökad statlig finansiering.

Utredaren har valt att bibehålla gränsen för avverkningsanmälan på 0,5 hektar och inte höja den till 5 hektar.  

– Det är positivt att utredaren har landat i detta och att man har lyssnat på experter och inte lagt ett förslag på att ta bort tillståndsplikten för avverkning i den fjällnära skogen, säger Peter Roberntz, senior skogsrådgivare på Världsnaturfonden WWF. Vi är helt eniga med utredaren att det inte hade varit förenligt med EUs rättsakter.  

Däremot har utredaren valt att lägga förslag på en ny ordning för anmälan och samråd av skogsbruksåtgärder, vilket väcker både oro och nya frågor.  Utredaren förutsätter att skogsägare kommer ha förmågan och viljan att bedöma naturvärden inför en avverkningsunderrättelse vilket ifrågasätts.  

Skogsstyrelsen hanterar över 60 000 avverkningsanmälningar årligen och tillsynen hos myndigheten är underfinansierad vilket påverkar förmågan att kunna beslut om samråd utifrån miljöbalken.

Förslagen med att korta tiden från anmälan till avverkning från 6 veckor till 10 dagar i kombination med att miljöorganisationer inte ska kunna överklaga myndighetens ”icke beslut” är oacceptabelt. Detta kan öka risken för att biologiskt värdefull skog kommer att avverkas, menar Peter Roberntz.

WWF är också kritiska till att utredaren har valt att utvidga sitt mandat med förslag på ersättning till markägare, eftersom frågan utreds i pågående artskyddsutredning. Men det är bra att utredaren föreslår att staten måste stärka finansieringen för ersättning till markägare vid avsevärt intrång vid artskydd, menar WWF.

Men ersättning ska ges när anpassningar behövs, som går utöver allmän hänsyn enligt miljöbalken och vida överstiger lagkrav. Det ska inte ges enligt dagens intrångströskel med stöd av skogsvårdslagen som utredaren föreslår, enligt WWF.

– Tusentals hektar skyddsvärd skog både ovanför och nedanför den fjällnära gränsen avverkas årligen, säger Peter Roberntz. Det saknas idag en holistisk och trovärdig skogspolitik och skogsutredningens förslag väcker fler frågor än svar. 

Har du frågor, kontakta:
Peter Roberntz. senior rådgivare skog, tel 073-342 32 27
Nina Schmieder, pressekreterare, tel 073-58 62 622

Dela gärna:

Annat aktuellt

Vår planet behöver dig

Tillsammans är vi världens chans!

Bli månadsgivare

Genom din månadsgåva kan vi genomföra viktiga naturvårdsprojekt som främjar den biologiska mångfalden och arbeta för klimatet. Så att vi kan fortsätta njuta av vår fantastiska natur även i framtiden.

Stöd oss

Besök vår Gåvoshop

I WWFs gåvoshop hittar du perfekta presenter som inte bara glädjer dina nära och kära, utan också bidrar till en levande planet. Stöd vårt arbete för djuren, naturen och klimatet. Tillsammans ger vi naturen en chans! Besök vår gåvoshop

Ge en gåva

Bli WWF-vän

Som WWF Vän bidrar du som stödjande medlem till naturvårdsarbetet, där pengarna kommer till stor nytta.

Bli WWF-vän

Senast ändrad 19/12/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se