Köttguiden
Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött.
I framtidens hållbara matproduktion äter vi fortfarande goda, hälsosamma och säkra livsmedel, men med ännu större fokus på att minimera miljöpåverkan och bidra till FN hållbarhetsmål. Alla aktörer längs livsmedelskedjan, från producenter till konsumenter bör ta ett gemensamt ansvar för att säkerställa en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion.
Den växtbaserade maten står i centrum för framtidens kost, där vi äter mer varierade och näringsrika vegetabilier. Köttkonsumtionen minskar och vi väljer i högre grad högkvalitativt kött som produceras på ett hållbart sätt.
Köttet vi äter i framtiden kommer från djur som bidrar till den biologiska mångfalden och som föds upp på ett sätt som är integrerat i naturliga kretslopp. Detta kan inkludera nötkreatur och lamm som betar på naturbetesmarker och därigenom stärker landskapets ekosystem, samt gris och fågel som föds upp på matrester och restprodukter. Viltkött, som är ett naturligt inslag i ekosystemen, kommer även spela en större roll.
Vegetabilier odlas i klimatsmarta system som gynnar markhälsa, vattenhushållning och biologisk mångfald. Växtföljderna är långa och varierade, vilket ökar jordens bördighet och minskar behovet av kemiska insatser. Vi ser också en ökad användning av precisionsjordbruk och agroekologiska metoder, där pollinerare och andra nyttodjur får bättre förutsättningar. Genom effektivare användning av gödningsmedel, både stall- och handelsgödsel, optimeras både miljöpåverkan och skörd.
Fisk och skaldjur kommer från hållbara bestånd som vårdas noggrant för att upprätthålla havens balans. Fiskerier och vattenbruk drivs med fokus på att bevara marina ekosystem, och uttaget av fisk sker i samklang med naturens återhämtningsförmåga.
Framtidens matproduktion kommer att vara en nyckelspelare i att bygga en hållbar framtid. Genom innovativa lösningar, smarta jordbrukstekniker och ett gemensamt ansvarstagande kan vi säkerställa att livsmedelsproduktionen inte bara möter människors behov av näringsrika och säkra livsmedel, utan också skyddar och stärker planetens ekosystem. Genom att tänka långsiktigt och hållbart kan vi skapa en värld där framtida generationer kan njuta av både rik och hälsosam mat, samtidigt som vi bidrar till en friskare och mer hållbar planet.
Att äta mindre men bättre kött är något av det viktigaste du kan göra för vår planet. Köttguiden hjälper dig att välja rätt när du väl äter kött.
Bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk (fiskodling) genom att göra medvetna val när du köper fisk och skaldjur.
Vi behöver förändra våra måltider för att klara oss med den enda planet vi har. Att äta inom ramen för planetens gränser med One Planet Plate är färgglatt, hälsosamt och spännande. Ett enkelt sätt att göra skillnad – en måltid i taget.
Senast ändrad 11/10/24