Gå till huvudinnehållet

Vit bön-mugcake

  • 1

    Portioner

  • 300-500

    Energi (kcal/p)

  • 36

    Kolhydrater (gr/p)

  • 13

    Protein (gr/p)

Klimatpåverkan per portion

0,2 kg

CO2e

Mug-cake Vego i världsklass

Även den mest inbitne bönskeptiker kommer bli omvänd av detta recept. Ett perfekt mellanmål när man vill få i sig något enkelt inför träningen eller ett snabbt, lättätet och proteinrikt återhämtningsmål efter träning.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass! Receptet kommer från boken med samma namn, läs mer om den här.

Recept: Linda Bakkman
Foto: Stefan Wettainen, från boken Vego i världsklass
Klimatberäkningen är gjord i CarbonCloud i april 2019
Näringsberäkningen baseras på Livsmedelsverkets databas och är gjord i april 2019

Mug-cake

  • 1 dl kokta stora vita bönor
  • 1 ekologisk banan
  • 1 ekologiskt ägg
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • Rapsolja att smörja koppen med

Förslag på topping

  • Jordnötssmör (flytande)
  • Frysta och tinade bär eller färska bär i säsong
  • Skivad frukt
  • Hackade nötter

Gör såhär

  1. Mixa allt och häll upp i en kopp smord med lite rapsolja. Kör i mikron i 2 minuter.
  2. Toppa mugcaken med lite jordnötssmör, bär eller frukt och hackade nötter.

Tips!

Läs mer i Vegoguiden om de bästa planetvalen när det gäller topping till din mug-cake.

Att minska matsvinnet är viktigt. Bananer som är på väg att bli övermogna kan man skära upp i slantar, lägga i frysen och ta ut till detta recept där de ändå bara ska mosas ihop med resten av ingredienserna.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Det här receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att det ska klara kriterierna för biologisk mångfald välj ekologisk rapsolja och banan, liksom svenska eller ekologiska ägg och eventuella nötter.

Boken Vego i världsklass

Receptet kommer från boken Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil. Läs mer om boken här.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 31/08/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se