Gå till huvudinnehållet

Vintersallad med betor, surkål och saltgurka – ”Vinägrett”

  • 6

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,1 kg

CO2e

Julbord 2024 Vinegret alt 3 Anastasia

Den östeuropeiska klassikern ”Vinägrett” blir en färgstark sidorätt på julbordet! Vinägrett är här alltså ingen dressing eller sås, utan en rejäl sallad med matiga grönsaker och mjölksyrad gurka och kål. Godast blir det med bakade rödbetor i salladen – baka dem i cirka 1,5 timme i 180 graders värme. Hinner du inte med det i julstöket går det också att använda kokta rödbetor.

Recept: Anastasia Lundqvist
Foto: Anastasia Lundqvist
Klimatberäkning: Gjord i verktyget Klimato med RISE-data, november 2024.
Rätten klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att uppnå kraven på biologisk mångfald se längst ner i receptet.

 

Ingredienser: 

  • 4 kokta potatisar 
  • 1 kokt morot 
  • 3 bakade rödbetor 
  • 1 bakad gulbeta 
  • 4 saltgurkor 
  • 3 dl surkål utan spad 
  • 1 burk avrunna konserverade ärtor 
  • ½ finhackad rödlök 
  • ½ dl hackad persilja och/eller dill 
  • ½ dl rapsolja av god kvalitet 
  • 1 msk vitvinsvinäger eller spad från surkål 
  • Salt och svartpeppar 

Instruktioner: 

  1. Skär potatis, morot, betor och saltgurka i centimeterstora kuber. 
  2. Blanda alla ingredienser i en skål. Salta och peppra efter smak. Låt salladen stå och gotta sig minst en timme före servering. 

För att klara kraven i One Planet Plate: Potatis, lök, morötter och rapsoljan behöver vara ekologiska

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 26/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se