Kategorier
Den ugnsbakade kålen får crunch från det färska gröna och krämighet och smak av yoghurtdressingen med citron. På bilden salladsblandning med frisée, rosé, mache och rucola.
Receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att klara One Planet Plates krav på biologisk mångfald – se längst ner i receptet.
Recept: Gunilla Blixt
Foto: Gunilla Blixt
Klimatberäkning: Klimatberäkningen gjord november 2024 i Klimato (RISE-data)
Spetskålen:
- 1 spetskål, ca 900 g
- 2 msk neutral rapsolja
- 2 tsk grillkrydda
- 65 g färdig salladsblandning
- 30 g ärtskott
Citrondressing:
- 2 dl matlagningsyoghurt
- 2 msk majonnäs
- 1 citron, rivet skal
- 1 msk honung
- ½ tsk salt
Gör såhär
- Värm ugnen till 150°
- Skär spetskålen i klyftor och lägg i en ugnssäker form.
- Pensla kålen med olja och krydda med grillkrydda.
- Baka i ugnen i 20 minuter.
- Ta ut och låt svalna något.
- Blanda samman yoghurt, majonnäs, citronskal och honung. Salta.
- Lägg salladsblandning runt kanten på ett serveringsfat.
- Klipp ärtskotten i mindre bitar och strö dem över salladsblandningen.
- Placera kålklyftorna i mitten av fatet.
- Klicka på lite av dressingen på salladen och servera resten av dressingen i en skål.
Alternativ: laktosfri yoghurt
För att klara kraven i One Planet Plate
Dessa ingredienser behöver vara ekologiska: Rapsoljan.
Recensioner