Kategorier
Mera kål på julbordet! Här får den ugnsbakade kålen crunch från färska ärtskott och sallad – och krämighet och smak av yoghurtdressingen med citron.
På bilden har salladsblandning med frisée, rosé, mache och rucola använts.
Receptet är för 6 portioner.
Recept: Gunilla Blixt
Foto: Gunilla Blixt
Klimatberäkning: Klimatberäkningen är gjord i verktyget Klimato med RISE-data, november 2024.
Receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att klara One Planet Plates krav på biologisk mångfald – se längst ner i receptet.
Spetskålen:
- 1 spetskål, ca 900 g
- 2 msk rapsolja
- 2 tsk grillkrydda
- 65 g färdig salladsblandning
- 30 g ärtskott
Citrondressing:
- 2 dl matlagningsyoghurt
- 2 msk majonnäs
- 1 citron, rivet skal
- 1 msk honung
- ½ tsk salt
Gör såhär
- Värm ugnen till 150°
- Skär spetskålen i klyftor och lägg i en ugnssäker form.
- Pensla kålen med olja och krydda med grillkrydda.
- Baka i ugnen i 20 minuter.
- Ta ut och låt svalna något.
- Blanda samman yoghurt, majonnäs, citronskal och honung. Salta.
- Lägg salladsblandningen runt kanten på ett serveringsfat.
- Klipp ärtskotten i mindre bitar och strö dem över salladsblandningen.
- Placera kålklyftorna i mitten av fatet.
- Klicka på lite av dressingen på salladen och servera resten av dressingen i en skål.
Alternativ: Gör laktosfri med laktosfri yoghurt
För att klara kraven i One Planet Plate
Rapsoljan behöver vara ekologisk
Recensioner