Gå till huvudinnehållet

Ugnsbakad spetskål med ärtskottsallad och citrondressing

Klimatpåverkan per portion

0,1 kg

CO2e

spetskål

Mera kål på julbordet! Här får den ugnsbakade kålen crunch från färska ärtskott och sallad – och krämighet och smak av yoghurtdressingen med citron.
På bilden har salladsblandning med
frisée, rosé, mache och rucola använts.

Receptet är för 6 portioner.

Recept: Gunilla Blixt
Foto: Gunilla Blixt
Klimatberäkning: Klimatberäkningen är gjord i verktyget Klimato med RISE-data, november 2024.
Receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att klara One Planet Plates krav på biologisk mångfald – se längst ner i receptet.

 

Spetskålen:

  •  1 spetskål, ca 900 g 
  • 2 msk rapsolja
  •  2 tsk grillkrydda
  •  65 g färdig salladsblandning 
  • 30 g ärtskott

Citrondressing: 

  • 2 dl matlagningsyoghurt
  •  2 msk majonnäs
  •  1 citron, rivet skal 
  • 1 msk honung 
  • ½ tsk salt 

Gör såhär 

  1. Värm ugnen till 150°
  2. Skär spetskålen i klyftor och lägg i en ugnssäker form.
  3. Pensla kålen med olja och krydda med grillkrydda.
  4. Baka i ugnen i 20 minuter.
  5. Ta ut och låt svalna något. 
  6. Blanda samman yoghurt, majonnäs, citronskal och honung. Salta. 
  7. Lägg salladsblandningen runt kanten på ett serveringsfat.
  8. Klipp ärtskotten i mindre bitar och strö dem över salladsblandningen. 
  9. Placera kålklyftorna i mitten av fatet.
  10. Klicka på lite av dressingen på salladen och servera resten av dressingen i en skål. 

Alternativ: Gör laktosfri med laktosfri yoghurt

För att klara kraven i One Planet Plate

Rapsoljan behöver vara ekologisk

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 26/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se