Gå till huvudinnehållet

Ugnsbakad spetskål med ärtskottsallad och citrondressing

Klimatpåverkan per portion

0,1 kg CO2e/portion kg

CO2e

spetskål

Den ugnsbakade kålen får crunch från det färska gröna och krämighet och smak av yoghurtdressingen med citron. På bilden salladsblandning med frisée, rosé, mache och rucola.

Receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att klara One Planet Plates krav på biologisk mångfald – se längst ner i receptet.

Recept: Gunilla Blixt
Foto: Gunilla Blixt
Klimatberäkning: Klimatberäkningen gjord november 2024 i Klimato (RISE-data)

 

Spetskålen:

  •  1 spetskål, ca 900 g 
  • 2 msk neutral rapsolja
  •  2 tsk grillkrydda
  •  65 g färdig salladsblandning 
  • 30 g ärtskott

Citrondressing: 

  • 2 dl matlagningsyoghurt
  •  2 msk majonnäs
  •  1 citron, rivet skal 
  • 1 msk honung 
  • ½ tsk salt 

Gör såhär 

  1. Värm ugnen till 150°
  2. Skär spetskålen i klyftor och lägg i en ugnssäker form.
  3. Pensla kålen med olja och krydda med grillkrydda.
  4. Baka i ugnen i 20 minuter.
  5. Ta ut och låt svalna något. 
  6. Blanda samman yoghurt, majonnäs, citronskal och honung. Salta. 
  7. Lägg salladsblandning runt kanten på ett serveringsfat.
  8. Klipp ärtskotten i mindre bitar och strö dem över salladsblandningen. 
  9. Placera kålklyftorna i mitten av fatet.
  10. Klicka på lite av dressingen på salladen och servera resten av dressingen i en skål. 

Alternativ: laktosfri yoghurt

För att klara kraven i One Planet Plate

Dessa ingredienser behöver vara ekologiska: Rapsoljan.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 21/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se