Gå till huvudinnehållet

Tempehsallad Gado Gado

  • 4

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,3 kg

CO2e

Tempehsallad Gado Gado . Foto: Anastasia Lundqvist / WWF

Gado Gado är en traditionell indonesisk rätt – och namnet betyder ungefär ”mix-mix”, vilket passar perfekt eftersom det är en blandning av olika grönsaker, ofta tillsammans med tofu eller tempeh, kokta ägg och inte sällan på matrester från veckan. Det är en väldigt populär rätt i Indonesien, ofta serverad som street food, men också som en festlig måltid hemma. Servera gärna på ett stort fat så kan alla plocka själva och göra en egen mix.

Ett tips är att servera Gado Gado som ett inslag på påsklunchen – perfekt med ägg och grönsaker till våren!

Recept: Anastasia Lundqvist
Foto: Anastasia Lundqvist
Klimatberäkningen är gjord baserad på data från RISE klimatdatabas för livsmedel, genom Klimatos beräkningsverktyg i april 2025.

Rätten klarar One Planet Plates klimatbudget, för att också uppnå kraven för biologisk mångfald – se längst ner i receptet.

Sallad

  • 200 g tempeh, skuren i tunna skivor eller tärningar
  • 2 msk ekologisk rapsolja till stekning
  • 200 g ekologisk potatis
  • 200 g broccolibuketter och/eller blomkål
  • 1 ekologisk morot, skalad och skuren i tunna stavar eller hyvlad
  • 1/2 gurka, skuren i skivor eller halvmånar
  • 100 g böngroddar (kan blancheras lätt)
  • 4 ekologiska ägg, kokta (valfritt, kan uteslutas för vegansk variant)
  • Salladsblad
  • 1 chilipeppar (kan uteslutas)
  • 100 g körsbärstomater delade i halvor
  • Några kvistar koriander
  • 2 lime delade i skivor

Jordnötssås

  • 1 dl slät jordnötssmör
  • 2 ekologiska vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk soja
  • 1 msk limejuice
  • 2 dl ekologisk kokosmjölk (eller vatten för en lättare sås)
  • Salt efter smak

Gör såhär:

  1. Stek tempehn gyllenbrun i olja på medelhög värme .
  2. Blanda alla ingredienser till jordnötssåsen.
  3. Koka potatisen tills den är mjuk. Låt svalna något.
  4. Koka  broccolibuketterna i lättsaltat vatten i ett par minuter så att de behåller lite tuggmotstånd.
  5. Lägg upp alla ingredienser till salladen på ett fat och servera som en sharing plate. Var och en blandar sin portion med jordnötssås på tallriken.

För att klara kraven i One Planet Plate:

Välj ekologiskt certifierad rapsolja, potatis, morot, vitlök och kokosmjölk.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 16/04/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se