Gå till huvudinnehållet

Strömming med sting och örtpotatismos

  • 100

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,4 kg

CO2e

Pris per portion * 14 kr

*Normal portion, inkl salladsbar.

Skolrecept Strömming med sting

Skolrecept
Strömming med sting och örtpotatismos

Recept och foto: Jens Vikingsson
Klimat- och näringsberäkning av Jens Vikingsson i kostberäkningsprogrammet Mashie.

 

Strömming med sting i ugn

  • Sillfilé MSC 12 kg
  • Ajvar Relish 2,5 kg
  • Vispgrädde 2,5 kg
  • Sambal Oelek 1 dl
  • Salt 1 dl
  • Svartpeppar malen 1,5 msk
  • Zucchini 2 kg
  • Purjolök 2 kg
  • Morot skalad EKO 4 kg
  • Ströbröd 0,5 l

Örtpotatismos

  • Potatis till mos, skalad EKO 15 kg
  • Mellanmjölk 4 l
  • Vitpeppar mald 1 msk
  • Salt till potatismoset 5 msk
  • Rapsolja EKO 4,5 dl
  • Salt till örtoljan 2 msk
  • Dill färsk 150 g
  • Persilja färsk 150 g
  1. Strimla morot och zucchini i ”Janssontjocklek.” Strimla purjolök. Förväll grönsakerna var för sig och låt rinna av. Man kan använda andra grönsaker efter säsong och vad som finns i kylen.
  2. Rör ihop en sås på ajvar, vispgrädde, sambal oelek, salt och peppar.
  3. Fördela grönsakerna i bleck och lägg rullar av sillfilé med köttsidan utåt i rader ovanpå grönsakerna. Man kan använda fryst färdigrullad sill. Se till att det är ett fullt lager med fisk i blecken.
  4. Fördela såsen över fisken och fördela ströbrödet över. Kör i ugn på 185 grader 25-30 minuter. Höj eventuellt temperaturen på slutet för att få fin färg på ytan.
  5. TIPS: Vill du undvika risken att känna av ben i filéerna kan du lägga dem natten före i filmjölk – då löser syran upp benen. Om du gör detta, låt dem i så fall rinna av först, och gör sedan som ovan. Receptet funkar fint även med andra sorters fisk. I vissa fall kan det vara lämpligt att förkoka fisken.
  6. Örtpotatismos: Lägg sköljda örter med stjälkar och allt i snabbhack, tillsätt salt och olja och mixa slätt.
  7. Koka potatisen mjuk i gryta med omrörare.
  8. Värm mjölk.
  9. Vispa sönder den färdigkokta potatisen på hög hastighet. Häll i mjölken, 5 msk salt och vitpeppar.
  10. Rör i örtoljan strax innan servering.

För att klara kraven i One Planet Plate:

Välj ekologiskt certifierad morötter, potatis och rapsolja.
Välj strömming med grönt ljus i Fiskguiden – t.ex. KRAV- eller MSC-märkt strömming.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 14/12/21

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se