Gå till huvudinnehållet

Smashed brysselkål med bönkräm och senap

  • 6

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,03 kg

CO2e

Smashed kål jul Anastasia

Det här är ett smarrigt tillbehör på julbordet! Det kan också serveras som snacks i väntan på middagen. Att smasha brysselkål innebär att brysselkålen trycks ut för att få maximalt med smak och stekyta. Miso ger umami-smak och honung ger en karamellisering så att även barn älskar den här rätten. Det blir extra gott med harissa om man vill servera en lite starkare och kryddigare variant. Bönkrämen smaksätts med senap för mer sting och julkänsla. Dekorera gärna med lingon.


Recept:
Anastasia Lundqvist
Foto: Anastasia Lundqvist
Klimatberäkning: Gjord i verktyget Klimato med data från RISE, november 2024
Rätten klarar One Planet Plates klimatbudget, för att också uppnå kraven för biologisk mångfald – se längst ner i receptet.

Ingredienser:

Smashed brysselkål

  • 400 g brysselkål 
  • 2 msk honung 
  • 1 msk ljus eller mörk misopasta 
  • 2 msk neutral olja 
  • 1 msk sambal oelek eller harissa om man vill tillsätta lite hetta

Bönkräm

  • 1 burk avrunna vita bönor eller 300 g kokta 
  • 1 msk dijonsenap 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 2 msk olivolja 
  • 3 msk vatten

Instruktioner:

Smashed brysselkål 

  1. Plocka bort yttersta bladen från brysselkålen och koka den i 7-10 minuter i saltat vatten. Häll av och låt svalna något.
  2. Tryck till på brysselkålen med ett glas eller en tallrik så att den blir tillplattad men inte går isär i bitar. Lägg brysselkålen på en plåt med bakplåtspapper. 
  3. Blanda honung, misopasta, olja och sambal/harissa i en skål. Pensla brysselkålen med blandningen. 
  4. Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller grill och rosta i cirka 15-20 minuter tills kålen får färg och blir krispig. Det går att vända på kålen och baka ytterligare 10 minuter för extra krisp. 

Bönkräm

  1. Mixa alla ingredienser i en matberedare, tillsätt mer vatten om du vill ha lösare konsistens. 
  2. Servera som dippsås till brysselkålen eller som hummus på tallrik med brysselkålen och lingon på. 

För att klara kraven i One Planet Plate: Olivoljan behöver vara ekologisk

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 26/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se