Kategorier
Den här potatissalladen har hämtat inspiration från ingredienserna i gammaldags sillsallad – men nu blivit en julig sallad som blir matig av potatisen och får färg av rödbetorna och crunch av äpplet! Allt vänds ner i en gräddfilsdressing kryddad med julsenap. Salladen ska gärna stå kallt över natten för att bli som bäst.
Receptet är för 6 portioner.
Recept: Gunilla Blixt
Foto: Gunilla Blixt
Klimatberäkning: Gjord nov 2024 i verktyget Klimato med RISE-data.
Receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att klara One Planet Plates krav på biologisk mångfald – se längst ner i receptet.
Potatissallad:
- 300 g kokta, kalla delikatesspotatisar, 10-12 st
- 1 Ingrid Marie-äpple
- 1 saltgurka
- 1 hårdkokt ägg
- 2 msk hackad rödlök
Dressing: - 1 dl gräddfil
- 1 msk majonnäs
- 2 tsk julsenap
- 2 tsk riven pepparrot
- ½ tsk salt
Till dekoration: - 3 inlagda rödbetor
- 2 tsk finskuren gräslök
Gör såhär:
- Skär potatisen i grova tärningar.
- Tärna äpple, saltgurka och ägg.
- Ta undan lite av ägget till dekoration.
- Hacka rödlöken.
- Blanda samman potatis, äpple, saltgurka, ägg och lök i en bunke.
- Dressing: Blanda samman gräddfil, majonnäs, senap och pepparrot. Salta.
- Vänd ner dressingen i salladen och ställ kallt över natten.
- Lägg upp potatissalladen i en skål.
- Skär rödbetorna i klyftor och ställ dem runt kanten på salladen.
- Lägg det sparade ägget i mitten och strö över finskuren gräslök.
Alternativ:
Äpple kan ersättas med citrusfrukt.
Gör laktosfri: Använd laktosfri gräddfil.
Ägg kan uteslutas
För att klara kraven i One Planet Plate
Potatisen och löken behöver vara ekologiska.
Äggen behöver vara svenska eller ekologiska.
Recensioner