Gå till huvudinnehållet

Potatissallad med rödbetor, äpple och julsenap

Klimatpåverkan per portion

0,06 kg

CO2e

potatissallad 2

Den här potatissalladen har hämtat inspiration från ingredienserna i gammaldags sillsallad – men nu blivit en julig sallad som blir matig av potatisen och får färg av rödbetorna och crunch av äpplet! Allt vänds ner i en gräddfilsdressing kryddad med julsenap. Salladen ska gärna stå kallt över natten för att bli som bäst.

Receptet är för 6 portioner.

Recept: Gunilla Blixt
Foto: Gunilla Blixt

Klimatberäkning: Gjord nov 2024 i verktyget Klimato med RISE-data.
Receptet klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att klara One Planet Plates krav på biologisk mångfald – se längst ner i receptet.

Potatissallad:

  • 300 g kokta, kalla delikatesspotatisar, 10-12 st
  • 1 Ingrid Marie-äpple
  • 1 saltgurka
  • 1 hårdkokt ägg
  • 2 msk hackad rödlök

    Dressing:
  • 1 dl gräddfil
  • 1 msk majonnäs
  • 2 tsk julsenap
  • 2 tsk riven pepparrot
  • ½ tsk salt

    Till dekoration:
  • 3 inlagda rödbetor
  • 2 tsk finskuren gräslök 

Gör såhär: 

  1. Skär potatisen i grova tärningar.
  2. Tärna äpple, saltgurka och ägg.
  3. Ta undan lite av ägget till dekoration.
  4. Hacka rödlöken.
  5. Blanda samman potatis, äpple, saltgurka, ägg och lök i en bunke.
  6. Dressing: Blanda samman gräddfil, majonnäs, senap och pepparrot. Salta.
  7. Vänd ner dressingen i salladen och ställ kallt över natten.
  8. Lägg upp potatissalladen i en skål.
  9. Skär rödbetorna i klyftor och ställ dem runt kanten på salladen.
  10. Lägg det sparade ägget i mitten och strö över finskuren gräslök.

Alternativ:
Äpple kan ersättas med citrusfrukt.
Gör laktosfri: Använd laktosfri gräddfil.
Ägg
kan uteslutas 

För att klara kraven i One Planet Plate

Potatisen och löken behöver vara ekologiska.
Äggen behöver vara svenska eller ekologiska. 

 

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 26/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se