Gå till huvudinnehållet

Potatissallad med primörer 

  • 6

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,2 kg

CO2e

Potatissallad med primörer . Foto: Anastasia Lundqvist / WWF

Primörer och ägg hör våren till – den perfekta salladen för påskbordet!

 

Recept: Anastasia Lundqvist
Foto: Anastasia Lundqvist
Klimatberäkningen är gjord baserad på data från RISE klimatdatabas för livsmedel, genom Klimatos beräkningsverktyg i april 2025.

Rätten klarar One Planet Plates klimatbudget, för att också uppnå kraven för biologisk mångfald – se längst ner i receptet.

Sallad

  • 500 g kokt ekologisk sparrispotatis
  • 1 knippe grön ekologisk sparris
  • 1 knippe rädisor, tunt skivade
  • 1 dl gröna frysta ärtor
  • 1 dl hackad ekologisk salladslök
  • 3 msk hackad dill eller persilja
  • 3 kokta ekologiska ägg

Dijondressing

  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk vitvinsvinäger eller citronjuice
  • 1 tsk honung
  • 4 msk ekologisk olivolja (eller neutral olja om du föredrar det)
  • 1 pressad ekologisk vitlöksklyfta
  • 3 msk kapris
  • Salt och svartpeppar efter smak

Gör såhär:

  1. Koka potatisen med skal  i saltat vatten tills den är precis mjuk, ca 15–20 minuter. Låt svalna något, skala potatisen och skär i  skivor.
  2. Förväll sparris och ärtor snabbt i kokande vatten, ca 1 minut, och kyl direkt i kallt vatten för att bevara färgen. 
  3. Blanda alla primörer i en stor skål: potatis, rädisor, sparris, ärtor, lök och örter .
  4. Vispa ihop dressingen och häll över salladen medan potatisen fortfarande är lite ljummen – då suger den åt sig mer smak.
  5. Toppa med delade ägghalvor och lite extra svartpeppar innan servering.

För att klara kraven i One Planet Plate:

Välj ekologiskt certifierad potatis, sparris, salladslök, olivolja och vitlök.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 16/04/25

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se