Gå till huvudinnehållet

Ljummen sallad med kål, äpple och hasselnötter

Klimatpåverkan per portion

0,04 kg

CO2e

ljummen kålsallad

All sorts kål har sin givna plats på julbordet! Här blir det tre sorter på en och samma gång. Julkänslan kommer från äpplet och nötterna.
 

Recept: Gunilla Blixt
Foto: Gunilla Blixt

Klimatberäkning: Gjord i verktyget Klimato med RISE-data, nov 2024.
Rätten klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att klara kraven på biologisk mångfald, se längst ner i receptet.  

Sallad: 

  • 1 klyfta vitkål, ca 150 g 
  • 1 klyfta rödkål, ca 150 g 
  • ½ svartkål, ca 70 g 
  • 1 Ingrid Marie-äpple 
  • 12 hasselnötskärnor


    Dressing: 

  • ¾ dl neutral olja (rapsolja) 
  • 1 ½ msk äppelcidervinäger 
  • 1 tsk salt 
  • 1 krm malen vitpeppar

Gör såhär: 

  1.  Skär vitkål, rödkål och svartkål i strimlor.
  2. Lägg kålen i en bunke. 
  3. Dressing: Häll olja och vinäger i en liten kastrull. Tillsätt salt och peppar och hetta upp.
  4. Häll den varma dressingen över kålen i bunken och blanda. 
  5. Skär äpplet i klyftor.
  6. Rosta hasselnötterna i het, torr panna. Hacka dem grovt. 
  7. Lägg upp kålsalladen, dekorera med äppelklyftorna och strö över de hackade hasselnötterna.

    Alternativ: Äpple kan ersättas med citrusfrukt. Hasselnötskärnor kan 
    ersättas med solroskärnor

För att klara One Planet Plate:  
Hasselnötterna och rapsolja behöver vara ekologiska. 

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 26/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se