Kategorier
All sorts kål har sin givna plats på julbordet! Här blir det tre sorter på en och samma gång. Julkänslan kommer från äpplet och nötterna.
Recept: Gunilla Blixt
Foto: Gunilla Blixt
Klimatberäkning: Gjord i verktyget Klimato med RISE-data, nov 2024.
Rätten klarar klimatbudgeten i One Planet Plate. För att klara kraven på biologisk mångfald, se längst ner i receptet.
Sallad:
- 1 klyfta vitkål, ca 150 g
- 1 klyfta rödkål, ca 150 g
- ½ svartkål, ca 70 g
- 1 Ingrid Marie-äpple
- 12 hasselnötskärnor
Dressing: - ¾ dl neutral olja (rapsolja)
- 1 ½ msk äppelcidervinäger
- 1 tsk salt
- 1 krm malen vitpeppar
Gör såhär:
- Skär vitkål, rödkål och svartkål i strimlor.
- Lägg kålen i en bunke.
- Dressing: Häll olja och vinäger i en liten kastrull. Tillsätt salt och peppar och hetta upp.
- Häll den varma dressingen över kålen i bunken och blanda.
- Skär äpplet i klyftor.
- Rosta hasselnötterna i het, torr panna. Hacka dem grovt.
- Lägg upp kålsalladen, dekorera med äppelklyftorna och strö över de hackade hasselnötterna.
Alternativ: Äpple kan ersättas med citrusfrukt. Hasselnötskärnor kan
ersättas med solroskärnor
För att klara One Planet Plate:
Hasselnötterna och rapsolja behöver vara ekologiska.
Recensioner