Gå till huvudinnehållet

Wok på mathavre med rotfruktsstrimlor

  • 4

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,2 kg

CO2e

s-wok

Krämig wok på mathavre med tempeh på svenska gula ärtor och rotfruktsstrimlor

Detta recept ingår i en One Planet Plate-veckomeny där alla råvaror kan odlas i Sverige. Det här receptet har fokus på råvaror från Skogs- och mellanbygd. Läs mer här

Recept och foto: Jens Vikingsson.
Klimat- och näringsberäkningar gjorda i Mashie av Jens Vikingsson.

Wok

  • Tempeh på t.ex. gula ärtor 400 g
  • Japansk soja 2 msk
  • Mathavre 3 dl
  • Vatten 3 dl
  • Grönsaksbuljong 1 tärning
  • Broccoli små buketter/skivor 180 gram
  • Purjolök i skivor 180 gram
  • Rapsolja 1 dl totalt
  • Salt 1 msk
  • Röd currypasta 3 msk
  • Havre matlagningsbas 2 dl
  • Pad Thaisås 0,5 dl
  • Rotfrukter i strimlor 200 g
  • Persilja, hackad 2 msk
  • Salt

Gör så här:

  1. Wok: Tärna tempeh och marinera de i sojan.
  2. Koka upp vatten och buljong, tillsätt mathavre, koka upp och sänk värmen. När vätskan är absorberad dra åt sidan.
  3. Stek grönsakerna i rapsolja på god värme i wok- eller stekpanna med höga kanter. När grönsakerna börjar bli färdiga tillsätt salt och currypasta och rör om. Tillsätt matlagningsbasen, rör om och håll varmt.
  4. Stek tempeh i rapsolja. När den fått färg häll över Pad Thaisåsen, rör om och dra ifrån värmen.
  5. Stek rotsakerna i rapsolja. När de börjar bli färdiga, salta och vänd i hackad persilja. Blanda i den kokta mathavren i grönsaksblandningen, rör om och smaka av.
  6. Lägg upp på tallrikar och toppa med tempeh och rotfruktsstrimlor.

För att klara kriterierna i One Planet Plate:

Välj ekologisk mathavre, rotfrukt och rapsolja.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 17/03/22

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se