Gå till huvudinnehållet

Julsallad med saffransdressning

  • 6

    Portioner

Klimatpåverkan per portion

0,05 kg

CO2e

julsallad

Sätt färg på julbordet med polkabetor, havtornsbär och en vackert saffransfärgad dressing! Om fänkålen har kvar sin ”dill” (de små tunna bladen) använd dem gärna att dekorera salladen med. Det går också att dekorera med skott från polkabetorna om de är kvar. 

 

Recept: Gunilla Blixt
Foto: Gunilla Blixt 

Klimatberäkning: Gjord i verktyget Klimato med RISE-data, november 2024
Rätten klarar One Planet Plates klimatbudget. För att klara kraven för biologisk mångfald – se längst er i receptet. 

Julsallad:

  • 150 g grönkål 
  • 1 liten fänkål, ca 100 g 
  • 2 polkabetor, ca 100 g 
  • 2 msk rapsolja 
  • 1 tsk äppelcidervinäger 

Saffransdressing:

  • 1 dl gräddfil
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk majonnäs
  • ½ tsk salt
  • 1 krm saffran
  • ½ krm kajennpeppar

Att dekorera med:

  • 2 msk havtornsbär 

Gör såhär: 

  1. Repa grönkålen och skär bort grova bladnerver. Lägg i en bunke.
  2. Ansa fänkålen och skär den tunt på mandolin.
  3. Skala polkabetorna och skär även dem dem tunt på mandolin. Lägg över i bunken.
  4. Häll på rapsolja och äppelcidervinäger och vänd ner.

    Saffransdressing
    :
  5. Häll gräddfilen i en skål.
  6. Skala vitlöksklyftan och riv ner den.
  7. Tillsätt majonnäs, salt, saffran och kajennpeppar.
  8. Blanda samman.

9. Lägg upp salladen på ett serveringsfat, strö över havtornsbären och servera dressingen bredvid.

Alternativ:
Gör laktosfri genom att välja laktosfri gräddfil
 

För att klara One Planet Plate: Rapsoljan behöver vara ekologisk.

Recensioner

Dela gärna:

Senast ändrad 26/11/24

Stäng sök

Har du frågor?

Besök Frågor och svar om du har några frågor.

För press

Besök vårt pressrum där du hittar pressmeddelanden, debattartiklar, rapporter, pressbilder samt WWFs talespersoner.

Telefon pressjour: 08-54657500
E-mail: press@wwf.se